13 kwietnia 2014

Sernik marmurkowy.

Nie ma Wielkanocy bez sernika. W sumie mogłoby nie być nawet baby, ale ON być musi. Jeszcze kilka lat temu było u mnie zupełnie odwrotnie. Zajadałam się tylko babcinymi babkami marmurkowymi, piaskowymi, makowymi - obok żadnej nie przechodziłam obojętnie, za to koło wielkiej blachy z sernikiem już tak. Ci którzy tu zaglądają wiedzą już pewnie dlaczego, byłam zagorzałym przeciwnikiem twarogu i co za tym idzie serników każdego rodzaju. Święta, nie święta, mógł nie istnieć.
Co innego teraz, sama piekę je z przyjemnością (choć nie zawsze potrafimy się dogadać ;)), na stole grają zawsze "pierwsze skrzypce" i nie liczę ile razy wyciągam po nie rękę.

Tym razem stworzyłam "słodkiego kumpla" dla babki marmurkowej :) Jak osiągnąć taki efekt przy serniku? Ano utopić w masie serowej trochę kakaowego ciasta i wielkanocna baba nie jest już samotna ;) Każdy lubi mieć towarzystwo, prawda? Nie pozwólcie żeby Wasze baby były osamotnione pośród mięs i pasztetów ;) Baba drożdżowa pewnie świetnie czułaby się mając u boku sernik tradycyjny, albo krakowski, możliwości jest wiele, trzeba tylko uruchomić wyobraźnię :)
Wniosek z tego taki, że nie tylko przy stole, ale i na, można zawierać przyjaźnie ;)

A teraz zapraszam już do oglądania zdjęć pachnących wiosną i zapoznania się z przepisem na sernik, który być może zagości za tydzień na Waszym stole :)


Składniki (forma 20 cm):

Ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy, pozostałą częścią wykładamy na tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez ok. 10 - 15 min.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowujemy masę serową.
Masa sernikowa:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 600 g sera (3 - krotnie mielonego)
  • 5 jaj
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy ser oraz budyń, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. 
Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozrywamy na małe kawałki i "topimy" w masie serowej. 
Wkładamy sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 60 min. Sernik początkowo studzimy w piekarniku, następnie na kratce w chłodnym miejscu.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Twój sernik wygląda obłędnie ;P Ja również nie wyobrażam sobie Wielkiej Nocy bez niego, ale dopiero w przyszłym roku pojawi się na moim blogu. Tymczasem zapraszam na faszerowane jajka oraz babkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...