Tym razem jednak było inaczej. W wyniku przedwielkanocnego przejedzenia (w domach blogerek kulinarnych Wielkanoc jest "nieco szybciej" :)) został kawałek baby. Nadarzyła się więc idealna okazja do zrobienia cake popsów i zamienienia Wesołej Kuchni w słodką manufakturę, pełną kolorowych posypek :) Warto przemienić się na chwile w dziecko i oddać się przyjemności dekorowania tych małych cudeniek :) Możliwości jest tyle, ile rodzajów posypek - wzystko zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja ze względu na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc, zdecydowałam się na słodkie jajeczka. Bo przecież dekorować można nie tylko tradycyjne pisanki ;)
Jajeczka na patyku zdecydowanie można zaliczyć do grupy słodkości, które warto robić w parze, bo wtedy jest największa frajda, należą też do grupy idealnych pomysłów na słodki upominek na Zajączka. Wywołają na twarzy obdarowywanej osoby na pewno większy uśmiech niż czekoladowe jajo ze sklepu :) Tak więc do piekarników i pieczemy jedną babę więcej - smak nie ma znaczenia! :)
A tu jeszcze dwie inne propozycje słodkich upominków: Wielkanocne ciasteczka z konfiturą i Wielkanocna czekolada z Jelly Beans :)
Składniki (10 sztuk):
- 145 g pokruszonego ciasta (babkowego, biszkoptowego)
- 125 g zimnego serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
- kolorowe posypki, błyszczący cukier do dekoracji
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy 10 patyczków do lizaków (lub wykałaczek). Wyjmujemy jajeczka z lodówki.
Końcówkę 1 patyczka zanurzamy w czekoladzie, następnie nabijamy jajko i zanurzamy je w płynnej czekoladzie. Odkładamy lizaka, aż czekolada spłynie (na folię aluminiową lub nabijamy lizaka na styropian), następnie maczamy w kolorowej posypce lub błyszczącym cukrze. Analogicznie postępujemy z kolejnymi jajeczkami.
Lizaki wkładamy na 15 minut do lodówki, do schłodzenia. Przechowujemy także w lodówce.
Smacznego! :)
Super pomysł, nie spotkałam się jeszcze z takim czymś.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę radość synka na ich widok :D Super!
OdpowiedzUsuńŚliczne są! : )
OdpowiedzUsuńBardzo fajna inspiracja!
Bardzo fajny i prosty przepis, ale jeśli to mają być wielkanocne jajka a nie lizaki z ciasta to warto byłoby na koniec spróbować wyciągnąć patyczek i zakleić dziurę po nim rozpuszczoną czekoladą. Jest to możliwe do wykonania?
OdpowiedzUsuńJeśli mają to być po prostu wielkanocne jajka z ciasta, to nie ma sensu w ogóle nabijać ich na patyk, jeśli taka wersja się Pani nie podoba, tylko schłodzone ciasto uformować, udekorować czekoladą i posypkami. Jednak ideą tego przepisu/pomysłu miały być właśnie jajka na patykach, czyli wielkanocna wersja tradycyjnych cake popsów.
UsuńPozdrawiam.