15 kwietnia 2014

Wielkanocne cake pops. Jajka na patyku.

Długo zabierałam się za ich zrobienie, głównie dlatego, że bardzo rzadko zostają w naszym domu resztki ciasta, a jakoś zawsze brakowało mi czasu na zrobienie dodatkowej porcji babki, czy biszkoptu.

Tym razem jednak było inaczej. W wyniku przedwielkanocnego przejedzenia (w domach blogerek kulinarnych Wielkanoc jest "nieco szybciej" :)) został kawałek baby. Nadarzyła się więc idealna okazja do zrobienia cake popsów i zamienienia Wesołej Kuchni w słodką manufakturę, pełną kolorowych posypek :) Warto przemienić się na chwile w dziecko i oddać się przyjemności dekorowania tych małych cudeniek :) Możliwości jest tyle, ile rodzajów posypek - wzystko zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja ze względu na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc, zdecydowałam się na słodkie jajeczka. Bo przecież dekorować można nie tylko tradycyjne pisanki ;)

Jajeczka na patyku zdecydowanie można zaliczyć do grupy słodkości, które warto robić w parze, bo wtedy jest największa frajda, należą też do grupy idealnych pomysłów na słodki upominek na Zajączka. Wywołają na twarzy obdarowywanej osoby na pewno większy uśmiech niż czekoladowe jajo ze sklepu :) Tak więc do piekarników i pieczemy jedną babę więcej - smak nie ma znaczenia! :)

A tu jeszcze dwie inne propozycje słodkich upominków: Wielkanocne ciasteczka z konfiturąWielkanocna czekolada z Jelly Beans :)


Składniki (10 sztuk):
  • 145 g pokruszonego ciasta (babkowego, biszkoptowego)
  • 125 g zimnego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • kolorowe posypki, błyszczący cukier do dekoracji
Pokruszone ciasto mieszamy z serkiem mascarpone. Formujemy dłońmi kulę. Z kuli odrywamy 10 równych części i formujemy jajeczka. Układamy je na tacy i wkładamy na ok. 15 minut do lodówki.
Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przygotowujemy 10 patyczków do lizaków (lub wykałaczek). Wyjmujemy jajeczka z lodówki.
Końcówkę 1 patyczka zanurzamy w czekoladzie, następnie nabijamy jajko i zanurzamy je w płynnej czekoladzie. Odkładamy lizaka, aż czekolada spłynie (na folię aluminiową lub nabijamy lizaka na styropian), następnie maczamy w kolorowej posypce lub błyszczącym cukrze. Analogicznie postępujemy z kolejnymi jajeczkami.
Lizaki wkładamy na 15 minut do lodówki, do schłodzenia. Przechowujemy także w lodówce.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Super pomysł, nie spotkałam się jeszcze z takim czymś.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już widzę radość synka na ich widok :D Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są! : )
    Bardzo fajna inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis, ale jeśli to mają być wielkanocne jajka a nie lizaki z ciasta to warto byłoby na koniec spróbować wyciągnąć patyczek i zakleić dziurę po nim rozpuszczoną czekoladą. Jest to możliwe do wykonania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mają to być po prostu wielkanocne jajka z ciasta, to nie ma sensu w ogóle nabijać ich na patyk, jeśli taka wersja się Pani nie podoba, tylko schłodzone ciasto uformować, udekorować czekoladą i posypkami. Jednak ideą tego przepisu/pomysłu miały być właśnie jajka na patykach, czyli wielkanocna wersja tradycyjnych cake popsów.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...