Fondant z masłem orzechowy, bo właśnie o nim mowa, jest wynikiem wspólnego pieczenia z Donną Hay, zaproponowanego przez Kasię z Plate of Joy. Kasia pokazała bardzo apetyczne zdjęcie deseru wymyślonego przez Donnę i rzuciła hasło "pieczemy?" Nie mogłam się oprzeć. Tym bardziej, że od jakiegoś czasu chodził za mną smakołyk pokroju lava cake :)
Przepisy Donny są świetne, tak samo było i w tym przypadku, fondant wyszedł pyszny, choć nieziemsko słodki (jest to coś dla zdecydowanych czekoladocholików :)), po zjedzeniu jednej porcji przez dłuższy czas nie myśli się o słodkościach, ani nawet o jedzeniu ;) Spełnia więc w 100% swoją funkcję i jest idealnym zwieńczeniem posiłku jakim powinien być dobry deser :)
Składniki (na 6 kokilek o wym. ok. 9 cm szerokości i 5 cm wysokości):
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 110g drobnego cukru
- 35g przesianej mąki
- 8 łyżek masła orzechowego (dałam po 2 łyżeczki do każdego naczynka)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy kakao.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż składniki stworzą gładką, jednolitą masę - studzimy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodjemy masę czekoladową oraz mąkę - dokładnie mieszamy.
Każdą kokilkę napełniamy masą czekoladową do ok. 3/4 wysokości, następnie dodajemy po 2 łyżeczki
masła orzechowego (topimy masło w masie).
Wstawiamy do piekarnika na ok. 14 - 15 min (wg. Donny na 16 - 18, ale wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik).
Gorące fondanty wyjmujemy ostrożnie z naczynek. Oprószamy kakao.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Czysta, rozpływająca się w buzi, rozkosz... :)
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę... mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zjem monitor zaraz! *__*
OdpowiedzUsuńJakie wymiary mają te kokilki ? :)
OdpowiedzUsuńOk. 9 cm średnicy i 5 cm wysokości :)
UsuńApetyczny:)
OdpowiedzUsuńwyobrażamy sobie jak to musi smakować... obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWOW!! mam na niego ochotę :D
OdpowiedzUsuńObłędny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne wnętrze <3
OdpowiedzUsuńDeser był fantastyczny i polecam spróbować choć raz go zrobić :) Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń