Chcę żeby było świeżo, pastelowo, będę starała się przekazywać Wam to na swoich zdjęciach. Chcę żeby wypieki z tych zdjęć wprowadziły nas w atmosferę Wielkanocy, a przede wszystkim, żeby zachęcały Was do ich wypróbowania i upieczenia :)
Pierwszą tegoroczną propozycją jest... babka majonezowa! Może jest Wam znana, a może nie, ja przeprowadzając "wywiad" wśród znajomych, stwierdzam, że jest to wypiek raczej nieznany i zaskakujący dodatkiem majonezu :)
Okazuje się, że majonez idealnie pasuje nie tylko do sałatek, ale też do wielkanocnych babek i powinni zacząć wspominać o tym w reklamach :) Nie jest w ogóle wyczuwalny, zastępuje tłuszcz i nadaje babce niesamowitej wilgotności, takiej której większość z nas oczekuje od idealnej baby. Jest pyszna, rozpływa się w ustach i warto zrobić od razu dwie! :)
Przepis na tą babkę znalazłam u Kasi z Gotuję, bo lubię, wyglądała pięknie i przypominała tą, którą pamiętałam z dzieciństwa, bo babkę majonezową znam nie od dziś ;)
Kilka, a raczej kilkanaście lat temu do niedzielnej herbatki jedna z cioć, podała hit: majonezową babę. W moich oczach wystąpiło przerażenie (bo gdzie ja, wierny przeciwnik majonezu i wszystkiego co go zawiera, ma zjeść taką babkę?!), założyłam sobie, że tego nie tknę, bo babka z majonezem jest "fuj".
Nie wiem jakim cudem, ale zostałam przekonana do małego kawałka. Do dziś pamiętam swoje zaskoczenie :) Dlatego nie obawiajcie się tego wypieku i dajcie się zaskoczyć tak jak ja przed laty :)
Źródło przepisu (z moimi zmianami): Gotuję, bo lubię
Składniki (w temp. pokojowej, na małą formę do babki):
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 175 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (musi być suchy).
Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
ostatnio też robiłam babeczkę majonezową, z tym że przełożyłam ją dżemem :)
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam na swojego bloga http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/
Pozdrawiam
Z dżemem też na pewno była pyszna :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
koniecznie musze taką wyprobowac! :)
OdpowiedzUsuńulubiona babka w moim domu. mam zamiar ją upiec na święta :]
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia! *.*
OdpowiedzUsuńJak ładnie tu teraz!
Podoba mi się nowy wygląd bloga. : )
Dziękuję bardzo, cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)
UsuńPrzepiękna babka :) choć majonez w niej wcale mnie nie przeraża to nie jadłam jeszcze takiej i może w ty roku uda mi się taką upiec :D
OdpowiedzUsuńPolecam Ci ją bardzo gorąco! :)
UsuńJedna z moich ulubionych babek :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, aż się wierzyć nie chce, że nie czuć majonezu. :D
OdpowiedzUsuńChyba przygotuję na Święta, bo kusi mnie od dawna - to takie nietypowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńale śliczna sukienka:) spódniczka:)
OdpowiedzUsuńŚwietne określenie! :)
Usuńhmm, ja od dawna się szykuję do robienia babki z majonezem... ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
heh Lukas byłby zachwycony... majonez dodaje do wszystkiego i dzień bez majonezu jest jego straconym :D mama Ł. nawet robi majonez własnej roboty...ale żeby babka była z majonezem?
OdpowiedzUsuńchyba spróbuję :D
Spróbuj, zaskoczysz go, sama też nie będziesz mogła się jej oprzeć! :)
Usuń