16 marca 2014

Lemon curd.

Lemon curd był dla mnie zagadką. Nigdy nie jadłam ani domowego, ani kupnego, nie miałam pojęcia jaki ma smak. Odkąd prowadzę bloga, widuję go na innych stronach średnio raz w tygodniu. Nie mogłam się zdecydować na jego zrobienie, aż zobaczyłam wpis Anny Marii, która podobnie jak ja nie miała z nim dotąd do czynienia. Skorzystałam z jej przepisu i powstała świetna baza do wielu wypieków i deserów. Przygotujcie sobie słoiczek albo dwa, bo kolejny przepis będzie wymagał jego użycia :) Napisałam o lemon curdzie jako bazie, dodatku do słodkości, bo prawdę mówiąc nie jestem przekonana do zajadana go łyżeczką :) To nie mój smak, zostanę jednak przy kremie orzechowym :) 


Składniki (2 słoiki po ok. 300 g):
  • skórka i sok z 3 cytryn
  • 170g cukru pudru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
W garnku z grubym dnem umieszczamy skórkę i sok z cytryny, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło, podgrzewamy, stopniowo mieszając trzepaczką od czasu do czasu, aż masło się rozpuści. Mieszamy jajka i żółtko, a następnie dodajemy do mieszaniny. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy mąkę. Zdejmujmy z ognia i mieszamy od czasu do czasu, aż ostygnie. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.*

Smacznego! :)

* podobno można przechowywać w lodówce do 2 tygodni (nie sprawdzałam :))

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam go ! Latem często go robię i jem z truskawkami <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do wypróbowania :) A Twoja wersja wygląda obłędnie. Jak jest w połowie dobre jak wygląda, to jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię go dodawać do tart i tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, ale osobiście wolę słodkie smki typu czekolada, orzech itp. :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy :) i najczęściej znika u nas zanim dodam go do jakichkolwiek wypieków :) Ostatnio cała porcja została zjedzona z naleśnikami !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam go! Ten posmak cytryny... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...