Składniki (2 słoiki po ok. 300 g):
- skórka i sok z 3 cytryn
- 170g cukru pudru
- 100g masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
W garnku z grubym dnem umieszczamy skórkę i sok z cytryny, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło, podgrzewamy, stopniowo mieszając trzepaczką od czasu do czasu, aż masło się rozpuści. Mieszamy jajka i żółtko, a następnie dodajemy do mieszaniny. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie dodajemy mąkę. Zdejmujmy z ognia i mieszamy od czasu do czasu, aż ostygnie. Przekładamy do wyparzonych słoiczków.*
Smacznego! :)
* podobno można przechowywać w lodówce do 2 tygodni (nie sprawdzałam :))
Smacznego! :)
* podobno można przechowywać w lodówce do 2 tygodni (nie sprawdzałam :))
Uwielbiam go ! Latem często go robię i jem z truskawkami <3 :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do wypróbowania :) A Twoja wersja wygląda obłędnie. Jak jest w połowie dobre jak wygląda, to jest super :)
OdpowiedzUsuńLubię go dodawać do tart i tortów :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale osobiście wolę słodkie smki typu czekolada, orzech itp. :P
OdpowiedzUsuńUwielbiamy :) i najczęściej znika u nas zanim dodam go do jakichkolwiek wypieków :) Ostatnio cała porcja została zjedzona z naleśnikami !
OdpowiedzUsuńUwielbiam go! Ten posmak cytryny... :)
OdpowiedzUsuń