4 marca 2014

Ciastka francuskie na patyku z konfiturą.

Już chyba nikt nie myśli o zimie, każdy z nas cieszy się każdym ciepłym dniem, każdym promykiem słońca. Otaczamy się kolorowymi kwiatami, odchodzimy od szarości. Ma być radośnie i pozytywnie :) Idzie wiosna! :) A w mojej kuchni pojawiła się dzięki tym ciasteczkom :)
Dość dawno,  bo w zeszłe wakacje udało mi się wygrać książkę "Życie jest słodkie" i to właśnie w niej znalazłam przepis na te "cuda na kiju" :) Specjalnie do ich zrobienia zaopatrzyłam się w mini wykrawaczki! Było warto, bo raz, że wyglądają uroczo, a dwa: rewelacyjnie smakują :) Żałowałam, że zrobiłam je tylko z połowy porcji - jeszcze nigdy nie widziałam "lizaków" znikających w tak ekspresowym tempie :)


Składniki (na ok. 20 ciasteczkowych lizaków):
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g bardzo zimnej wody
  • konfitura o dowolnym smaku (u mnie różana)
  • żółtko rozkłócone z dodatkiem pół łyżki mleka
Mąkę siekamy z masłem, dolewamy stopniowo wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy ciastka o dowolnym kształcie np. kwiatka lub kółka. Następnie w 1/2 części ciastek wycinamy mniejsze kształty. Na na środku każdego pełnego ciastka nakładamy konfiturę, brzegi smarujemy cienko żółtkiem, układamy patyczek i nakładamy ciastko z okienkiem, sklejamy, dociskamy widelcem robiąc wzorek i cienko smarujemy żółtkiem (całość poza okienkiem).
Przekładamy ciastka delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każde posypujemy grubym cukrem lub cukrem perlistym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 min.
Studzimy na kratce.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

8 komentarzy:

  1. Faktycznie cuda na kiju! :) Urocze są te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. One są cudowne, prezentują się rewelacyjnie, a i pewnie smakiem zniewalają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeurocze! Wspaniały wypiek i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki świetny pomysł! Jestem nimi totalnie zauroczona<3

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudo! Wyglądają.. tak delikatnie, wiosennie własnie!
    Zachwyciłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agatko coś pięknego zrobiłaś!! Miałam ochotę na takie ciasteczka już dawno, ale ciągle coś!! Teraz nie ma zmiłuj się, przedstawiłaś pyszny przepis i nie zawaham się z niego skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki super pomysł! Idealne na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kwiatki wyglądają bardzo efektownie:) chętnie się na nie skusimy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...