26 marca 2014

Ciasto czekoladowe z kokosem.

Będąc na zakupach w Ikei, w przerwie zakupów lub po nich ciężko jest ominąć tamtejszą restaurację. Kiedy staje się przed wyborem czegoś "na słodko" można dostać oczopląsu i choć jestem wierną fanką torciku migdałowego (który czeka w kolejce do odtworzenia w domu! :)), to czasem mam ochotę na coś innego. Zdarzyło mi się ostatnio wybrać ciastko czekoladowe z kokosem. I choć mogłoby się wydawać, że nie będzie to nic specjalnego, bo w promocji z kawą, za niewielkie pieniądze, to wcale tak nie było. Ciastko było na tyle smaczne, że naszła mnie chęć na zrobienie czegoś podobnego w domu. Nie smakuje dokładnie tak samo, ale myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał spróbować i porównać, to na pewno się nie zawiedzie :) A jak nie znacie pierwowzoru, to jest to ciasto idealne dla Was, jeśli jesteście fanami ciast czekoladowych i sporej ilości kokosu w wypiekach :) Ciacho jest proste i dość szybkie, tak jak w sklepowej restauracji najlepiej smakuje z gorącą kawą - umili niejedno niedzielne popołudnie :)


Składniki (blacha o wymiarach: 29x23 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy śmietanę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy stopniowo do masy cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy delikatnie do masy.
Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  

Masa kokosowa:
  • 150 g kokosu
  • 100 cukru
  • 80 g masła
  • 3 łyżki mleka
Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy z dodatkiem mleka.  Zdejmujemy z ognia. Dodajemy cukier i kokos, mieszamy dokładnie do powstania gęstej masy. Lekko studzimy i formujemy kule, które wciskamy delikatnie w ciasto (kule dowolnej wielkości w niewielkich odległościach od siebie :)). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie to połączenie smaków, to sprawdzone i pyszne składniki:) ciasto prezentuje się bardzo ładnie... fajnie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi smakowałoby na pewno i wiem że moje dzieci również byłyby zachwycone!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniami, uwielbiam wszystko, co czekoladowe. <3 Poproszę kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto poprawiłoby mi dzisiaj humor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm nigdy nie byłam na słodkościach w ikei - następnym razem obczaję teren ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... moje ukochane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe dla mnie - kocham czekoladę i kokos :) gratuluję nowej szaty graficznej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada i kokos to jest jedno z tych połączeń, które uwielbiam :D Muszę się wybrać do IKEA :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny, jeśli jesteście fankami czekolady i kokosu, to zdecydowanie polecam! :) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam Was ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z bialkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...