Będąc na zakupach w Ikei, w przerwie zakupów lub po nich ciężko jest ominąć tamtejszą restaurację. Kiedy staje się przed wyborem czegoś "na słodko" można dostać oczopląsu i choć jestem wierną fanką torciku migdałowego (który czeka w kolejce do odtworzenia w domu! :)), to czasem mam ochotę na coś innego. Zdarzyło mi się ostatnio wybrać ciastko czekoladowe z kokosem. I choć mogłoby się wydawać, że nie będzie to nic specjalnego, bo w promocji z kawą, za niewielkie pieniądze, to wcale tak nie było. Ciastko było na tyle smaczne, że naszła mnie chęć na zrobienie czegoś podobnego w domu. Nie smakuje dokładnie tak samo, ale myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał spróbować i porównać, to na pewno się nie zawiedzie :) A jak nie znacie pierwowzoru, to jest to ciasto idealne dla Was, jeśli jesteście fanami ciast czekoladowych i sporej ilości kokosu w wypiekach :) Ciacho jest proste i dość szybkie, tak jak w sklepowej restauracji najlepiej smakuje z gorącą kawą - umili niejedno niedzielne popołudnie :)
Składniki (blacha o wymiarach: 29x23 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy śmietanę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy stopniowo do masy cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy delikatnie do masy.
Gotową masę przekładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa kokosowa:
- 150 g kokosu
- 100 cukru
- 80 g masła
- 3 łyżki mleka
Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy
cukier i kokos, mieszamy dokładnie do powstania gęstej masy. Lekko studzimy i formujemy kule, które wciskamy delikatnie w ciasto (kule dowolnej wielkości w niewielkich odległościach od siebie :)). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Wyobrażam sobie to połączenie smaków, to sprawdzone i pyszne składniki:) ciasto prezentuje się bardzo ładnie... fajnie wyszło!
OdpowiedzUsuńMi smakowałoby na pewno i wiem że moje dzieci również byłyby zachwycone!!
OdpowiedzUsuńO mniami, uwielbiam wszystko, co czekoladowe. <3 Poproszę kawałek. :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto poprawiłoby mi dzisiaj humor :)
OdpowiedzUsuńhmmm nigdy nie byłam na słodkościach w ikei - następnym razem obczaję teren ;)
OdpowiedzUsuńmmm... moje ukochane połączenie :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe dla mnie - kocham czekoladę i kokos :) gratuluję nowej szaty graficznej!
OdpowiedzUsuńCzekolada i kokos to jest jedno z tych połączeń, które uwielbiam :D Muszę się wybrać do IKEA :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jeśli jesteście fankami czekolady i kokosu, to zdecydowanie polecam! :) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam Was ciepło! :)
OdpowiedzUsuńto chyba coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA co z bialkami?
OdpowiedzUsuńUbijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy.
Usuń