29 marca 2014

Babka majonezowa.

Czas zacząć przygotowania do Wielkanocy. Mam nadzieję, że wspólnie będziemy piec baby i mazurki, że razem ze mną, w Wesołej Kuchni już po raz drugi zaplanujecie te piękne, wiosenne Święta :)
Chcę żeby było świeżo, pastelowo, będę starała się przekazywać Wam to na swoich zdjęciach. Chcę żeby wypieki z tych zdjęć wprowadziły nas w atmosferę Wielkanocy, a przede wszystkim, żeby zachęcały Was do ich wypróbowania i upieczenia :)
Pierwszą tegoroczną propozycją jest... babka majonezowa! Może jest Wam znana, a może nie, ja przeprowadzając "wywiad" wśród znajomych, stwierdzam, że jest to wypiek raczej nieznany i zaskakujący dodatkiem majonezu :)
Okazuje się, że majonez idealnie pasuje nie tylko do sałatek, ale też do wielkanocnych babek i powinni zacząć wspominać o tym w reklamach :) Nie jest w ogóle wyczuwalny, zastępuje tłuszcz i nadaje babce niesamowitej wilgotności, takiej której większość z nas oczekuje od idealnej baby. Jest pyszna, rozpływa się w ustach i warto zrobić od razu dwie! :)
Przepis na tą babkę znalazłam u Kasi z Gotuję, bo lubię, wyglądała pięknie i przypominała tą, którą pamiętałam z dzieciństwa, bo babkę majonezową znam nie od dziś ;)
Kilka, a raczej kilkanaście lat temu do niedzielnej herbatki jedna z cioć, podała hit: majonezową babę. W moich oczach wystąpiło przerażenie (bo gdzie ja, wierny przeciwnik majonezu i wszystkiego co go zawiera, ma zjeść taką babkę?!), założyłam sobie, że tego nie tknę, bo babka z majonezem jest "fuj".
Nie wiem jakim cudem, ale zostałam przekonana do małego kawałka. Do dziś pamiętam swoje zaskoczenie :) Dlatego nie obawiajcie się tego wypieku i dajcie się zaskoczyć tak jak ja przed laty :)


Źródło przepisu (z moimi zmianami): Gotuję, bo lubię

Składniki (w temp. pokojowej, na małą formę do babki):
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy 3 do 5 minut na średnich obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki.
Pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 175 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (musi być suchy).
Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

16 komentarzy:

  1. ostatnio też robiłam babeczkę majonezową, z tym że przełożyłam ją dżemem :)
    w wolnej chwili zapraszam na swojego bloga http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dżemem też na pewno była pyszna :)
      Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. koniecznie musze taką wyprobowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ulubiona babka w moim domu. mam zamiar ją upiec na święta :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia! *.*
    Jak ładnie tu teraz!
    Podoba mi się nowy wygląd bloga. : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się, że przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Przepiękna babka :) choć majonez w niej wcale mnie nie przeraża to nie jadłam jeszcze takiej i może w ty roku uda mi się taką upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedna z moich ulubionych babek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie, aż się wierzyć nie chce, że nie czuć majonezu. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba przygotuję na Święta, bo kusi mnie od dawna - to takie nietypowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale śliczna sukienka:) spódniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm, ja od dawna się szykuję do robienia babki z majonezem... ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  11. heh Lukas byłby zachwycony... majonez dodaje do wszystkiego i dzień bez majonezu jest jego straconym :D mama Ł. nawet robi majonez własnej roboty...ale żeby babka była z majonezem?
    chyba spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, zaskoczysz go, sama też nie będziesz mogła się jej oprzeć! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...