7 kwietnia 2014

Różany mazurek z białą czekoladą i pistacjami.

Pomysłów na wielkanocne mazurki, jest tyle ile polskich gospodyń. Od kajmakowych, przez czekoladowe, po różane. U mnie w domu prym zawsze wiodły baby i serniki, nie pamiętam żeby na stole gościły mazurki, więc w zbiorze przepisów mamy i babci nie znalazłam na nie żadnych starych, sprawdzonych receptur. Blog skłania jednak do "spotkań" z nowymi smakami i zaczęłam poszukiwania przepisów na mazurki idealne, o tradycyjnych smakach. Przeglądałam nowe oraz archiwalne numery gazet z okresu Wielkanocy, książki, Internet i postanowiłam skusić się na dwa smaki: kajmakowy i różany.
Pierwszy "na tapetę" został wywołany ten drugi :) Konfitura z polskich róż jest idealnym dodatkiem do tego tradycyjnego wypieku. Róże, różyczki, purpurowe i pudrowe, wszystkie chętnie przygarnę, żeby zrobić kolejną konfiturę z ich pachnących płatków :) Nie zastępujcie jej marmoladą, to nie to samo, prawdziwy mazurek wymaga najlepszych produktów, w końcu robi się go tylko raz w roku :) Woda różana jeszcze bardziej wzmocnia smak, biała czekolada nadaje charakterystyczną dla mazurków słodycz, a pistacje? To takie niekłujące, zielone kolce na mojej "róży" :)
Mazurków nigdy u nas nie było, ale myślę, że zacznie się to zmieniać, bo na wypróbowanie czeka jeszcze tyle ciekawych smaków :)


Składniki (1 duży mazurek lub 2 małe):

Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (lub dwóch) na oprószonym mąką blacie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 15 minut.
Studzimy na kratce. Przygotowujemy masę różaną.

Masa różana:
  • 200 g białej czekolady (użyłam czekolady z chrupkami dla ciekawszego efektu)
  • 4 łyżeczki konfitury różanej
  • 1 - 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 - 2 łyżki śmietany  kremówki
  • odrobina różowego barwnika
+ garść obranych i posiekanych pistacji do dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, śmietany i wody różanej, aż uzyskamy gładką, lśniącą masę. Dodajemy konfiturę i odrobinę różowego barwnika, mieszamy i wykładamy na kruche ciasto. 
Masę różaną od razu posypujemy posiekanymi pistacjami. Odstawiamy mazurka, aż masa zwiąże.

Smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco, musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kawałeczek na pewno bym się skusiła, bez namowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ten mazurek wygląda cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie :) wiesz że u nas też się nie jada mazurków?! od kilku lat zmieniło się to za sprawą mazurka fistaszkowego, ale innych wciąż nie próbowałam, poczekam na Twój kajmakowy i może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny mazurek! : )
    Prezentuje się przepięknie, chcę taki na święta!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...