21 maja 2014

Tort bezowy z rabarbarem.

W naszym domu beza to zdecydowanie królowa. Za każdym razem, gdy pojawia się na stole wzbudza podziw i ogólny zachwyt. Ze względu na swój dostojny wygląd, ale przede wszystkim ze względu na wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju delikatny smak.

Beza idealnie wpisuje się w każdą porę roku, można podać ją chyba z niemal każdym dodatkiem i zawsze to się sprawdza. Sprawdził się także rabarbar. W sumie to nie mogło być inaczej. Jego kwasowość świetnie równoważy słodycz bezy. Całość jest lekką zapowiedzią nadchodzących wielkimi krokami letnich wypieków i pomimo dostojnego wyglądu nie potrzebuje dużych uroczystości, świetnie wpisze się w każdy dzień, w którym będziecie mieli ochotę na wyjątkową słodycz ;) Ograniczając do połowy ilość masy rabarbarowej i śmietany można ten przepis "przerobić" na klasyczną Pavlovą, ja tym razem po raz pierwszy skusiłam się jednak na tort :)

Wybaczcie mi, że nie pokazuję jak wyglądał środek, ale uwierzcie na słowo, że beza się udała i po przekrojeniu tworzyła drugą, śmietanową warstwę. Dlaczego? Osoby, które po raz pierwszy mają styczność z Pavlovą, myślą, że jest ona nadziana kremówką i nie chcą wierzyć, że tak może wyglądać i smakować beza ;) Tort wyszedł idealnie pomimo, że był robiony na "wariackich papierach" - do południa go "składałam", a popołudniu bawiłam się na weselu, pomiędzy robiłam zdjęcia i zabrakło już czasu na krojenie ;) Ale nie bójcie się tej wysokości, nie było problemu z krojeniem, kiedy warstwy się ze sobą "związały" :)

P.S Obiecuję, że to już przedostatni przepis z wykorzystaniem rabarbaru ;)


Składniki:

Blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na koniec dodajemy łyżkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy 3 okręgi o średnicy ok. 15 cm w sporej odległości od siebie. Wypełniamy okręgi bezą. Wstawiamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po ok. 3 - 5 minutach (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150ºC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzone bezy kładziemy na kratce dnem do góry, delikatnie zrywamy papier. Odwracamy. Przygotowujemy masę rabarbarową.

Masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (mały budyń)
Rabarbar oczyszczamy, kroimy w plasterki. Zalewamy go wodą, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadnie (mogą zostać pojedyncze kawałki). Budyń mieszamy z 4 łyżkami wody i wlewamy do gotującego się rabarbaru. Całość zagotowujemy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na pierwszy placek wykładamy masę rabarbarową. Odstawiamy do lodówki na ok. 0,5 h do schłodzenia. Przygotowujemy krem śmietanowy.

Krem śmietanowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na pierwszy blat bezowy 1/2 masy rabarbarowej, następnie na to 1/2 śmietany, analogicznie postępujemy z drugim blatem. Całość przykrywamy trzecim blatem.  Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

15 komentarzy:

  1. Wygląda jak dzieło sztuki....piękny! Uwielbiam rabarbar i mi w zupełności nie przeszkadza jeśli ktoś zasypuje takowymi przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z masą truskawkową wyjdzie? Chciałabym taki zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam na takiej zasadzie masy truskawkowej (robiłam Pavlovą tylko ze świeżymi truskawkami), ale powinno wyjść. Ograniczyłabym tylko ilość wody do 50 ml, albo nie dałabym w ogóle, bo truskawki same w sobie mają jej dużo. Można by też użyć po prostu zmiksowanych z cukrem - całość zagotować i dodać budyń. Proszę próbować :) Mam nadzieję, że wyjdzie smacznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję z a odpowiedź i inspiracje. Zrobię na pewno:)

      Usuń
    3. Proszę bardzo. Życzę powodzenia :))

      Usuń
    4. Zrobiłam i było pyszne, tylko niestety masa truskawkowa z budyniem za "szybko" spływała, mimo że nie dodałam wody. Nie mogłam zrobić zdjęcia ;( Pozdrawiam :))

      Usuń
    5. Kurcze, wielka szkoda :( była za mało gęsta i dlatego spływała, myślę, że dodając na przyszłość dwa budynie wyszłoby idealnie, bo jeśli było pyszne to warto próbować, sama chyba się skuszę na takie połączenie :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ależ okazała! Zjadłabym kawałek na pewno, tym bardziej, że uwielbiam rabarbar i, jak napisałaś bardzo fajnie kontrastuje ze słodką bezą: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm.... wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. O, widzę, że czytasz mi w... przepisach :P zrobiłem podobne ciacho, które chyba już od 2 tygodni czeka na publikację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też czekało prawie 2 tygodnie, więc robiliśmy w podobnym czasie :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...