30 maja 2014

Ciasto truskawkowe ze śmietaną i galaretką.

Nie ma chyba lepszego i bardziej znanego ciasta z truskawkami (no może poza sernikiem na zimno ;)) Można powiedzieć, że to klasyk klasyków na lato wśród ciast. Mowa oczywiście o najprostszym biszkopcie z kremem śmietanowym, galaretką i dużą ilością truskawek.

Jest to jeden z tych wypieków, który był, jest i będzie, mimo powstających co roku nowości. Wątpię, że jest wśród nas ktoś, kto na letnim przyjęciu u mamy, babci, czy cioci na stole nie zastał właśnie tego najprostszego i zarazem najlepszego ciasta z truskawkami :)

"Chodziło" za mną odkąd pojawiły się pierwsze, polskie truskawki. Jeśli też macie nieopisaną ochotę na ten letni smakołyk, nie zastanawiajcie się ani chwili, weekend zbliża się wielkimi krokami! :)


Składniki (blacha o wym. 29x23 cm):

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut, aż będzie złociste.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy krem śmietanowy.
Krem:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksując na wysokich obrotach wystudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretka z truskawkami:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody
  • 300 - 400 g truskawek
Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość wody w sumie do 800 ml. Do wystudzonej galaretki dodajemy truskawki pokrojone na połówki bądź ćwiartki, tężejącą galaretkę z truskawkami wylewamy na biszkopt z kremem i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Zawsze jemy takie ciasto na urodziny znajomego, jego mama co roku go robi i, co roku jest przepyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj takie zrobilam tylko z dwoch blatow, a rano juz go nie bylo, wiec dzis po poludniu musialam robic kolejne - tym razem sernik z musem truskawkowym :) oba przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham takie lekkie, letnie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda bardzo smakowicie! *.*
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, te galaretkowe ciasta, do tego na biszkopcie, są idealne na obecna porę roku. Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację :) jak tylko pojawiają się truskawki wszyscy mają ochotę na tą najprostszą, klasyczną wersję :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze, jednak co klasyk to klasyk :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...