2 czerwca 2014

Ciasto "Shrek".

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Dziecka, ale tak naprawdę powinniśmy obchodzić go każdego dnia, tak jak mówi się, że codziennie powinien być Dzień Zakochanych, czy Dzień Kobiet. Powinniśmy obdarowywać nasze małe i "duże" dzieci nie tylko "od święta". I nie muszą być to drogie prezenty, bo jak wiadomo najbardziej cieszą te zrobione własnoręcznie i do takich upominków należy chociażby ciasto :)

Tym razem jest to ciacho, które zachwyca głównie małych łasuchów, fanów zielonego ogra znanego z kina i telewizji :) Mowa oczywiście o Shreku :) Zupełnie tak jak on ma warstwy i jest bardzoo zielone :) Świetnie wpisze się w niejedno letnie, dziecięce przyjęcie, gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka :)


Składniki (forma 29x23 cm):

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut, aż będzie złociste.
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy masę budyniową.

Zielony budyń:
  • 660 ml zielonego soku
  • 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 litra mleka)
+ 2 opakowania ciastek typu "Delicje"

Do garnka wlewamy 1 i 1/2 soku i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie w pozostałym soku rozrabiamy budyń. Mieszankę wlewamy na gotujący się sok. Energicznie mieszamy żeby budyń się nie przypalił i aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony budyń wykładamy na biszkopt. Na masę budyniową wykładamy ciastka, w równych odstępach, obok siebie. Przygotowujemy piankę.

Pianka śmietanowa:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka zielona
  • 100 ml wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Wykładamy piankę na masę budyniową. Wkładamy ciasto do lodówki.

Galaretka:
  • 1 galaretka zielona
  • 400 ml wrzątku
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wylewamy na ciasta. Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto ;) Z chęcią sięgnęłabym teraz po taki kawałek jak ze zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo je lubię, mogę nawet powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych :)

      Usuń
  2. Lubię to ciasto :D Pozytywne, zielone zakręcone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd ma zdecydowanie niecodzienny :D

      Usuń
  3. Pięknie Ci wyszło :) Moje dzieci jeszcze Shreka nie znają, ale ciasto byśmy szybko zjedli :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Muszą je koniecznie poznać, będą zachwycone! :)

      Usuń
  4. Muszę w końcu zrobić to ciacho, bo zawsze mnie intryguje. Pięknie wygląda Twoje; ))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...