Tym razem jest to ciacho, które zachwyca głównie małych łasuchów, fanów zielonego ogra znanego z kina i telewizji :) Mowa oczywiście o Shreku :) Zupełnie tak jak on ma warstwy i jest bardzoo zielone :) Świetnie wpisze się w niejedno letnie, dziecięce przyjęcie, gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka :)
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze
160 -
170ºC około 25 minut, aż będzie złociste.Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy masę budyniową.
Zielony budyń:
- 660 ml zielonego soku
- 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 litra mleka)
+ 2 opakowania ciastek typu "Delicje"
Wystudzony budyń wykładamy na biszkopt. Na masę budyniową wykładamy ciastka, w równych odstępach, obok siebie. Przygotowujemy piankę.
Pianka śmietanowa:
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka zielona
- 100 ml wrzątku
Galaretka:
- 1 galaretka zielona
- 400 ml wrzątku
Smacznego! :)
Bardzo lubię to ciasto ;) Z chęcią sięgnęłabym teraz po taki kawałek jak ze zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo je lubię, mogę nawet powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych :)
UsuńLubię to ciasto :D Pozytywne, zielone zakręcone :D
OdpowiedzUsuńWygląd ma zdecydowanie niecodzienny :D
UsuńPięknie Ci wyszło :) Moje dzieci jeszcze Shreka nie znają, ale ciasto byśmy szybko zjedli :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Muszą je koniecznie poznać, będą zachwycone! :)
UsuńMuszę w końcu zrobić to ciacho, bo zawsze mnie intryguje. Pięknie wygląda Twoje; ))
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuń