30 czerwca 2014

Tarta jagodowa z kremem budyniowym.

Tarta z bezą, tarta z panna cottą i tarta z kremem budyniowym. Wszystkie trzy pyszne, ale ostatnio na kolana rzuciła nas ta ostatnia. Obłędna!

Wszystko za sprawą klasyka, czyli kremu budyniowego. Crème pâtissière jak już sama nazwa wskazuje wywodzi się z Francji, niekwestionowanej mekki cukiernictwa. Mówi się o nim czasem zwyczajnie: krem podstawowy, a jest to przecież jeden z najlepszych kremów, który tworzy wyjątkowe smaki wielu znanych wypieków. Eklery, torty, babeczki i wreszcie tarty, zajadam się nimi wszystkimi i chyba nigdy nie będę miała dość. Już myślę o ponownym zrobieniu tarty z jagodami, a później z kolejnymi owocami lata. Kroiliśmy ją na małe kawałki, żeby wystarczyła na dłużej, żeby na dłużej zatrzymać ten smak. Nie wierzycie? Spróbujcie sami ;)



Składniki (forma o śr. 28 cm):

Ciasto:
  • 110 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę przesiewamy na blat. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni). Studzimy na kratce.

Krem budyniowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła 
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, aromat, łyżkę masła i gotujemy. W tym czasie ucieramy mikserem jajka z cukrem, dodajemy obie mąki i mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy żeby budyń się nie przypalił i aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy do białości na puszystą masę, stopniowo dodajmy budyń. 
Na wystudzony spód wykładamy ok. 200 g jagód. Na jagody delikatnie wykładamy krem, następnie całość posypujemy pozostałymi jagodami. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na 1 - 2 h, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)


11 komentarzy:

  1. Wspaniała! Z jagodami wygląda zachwycająco! Nigdy nie robiłam takiego kremu i chętnie bym spróbowała, choć mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) skuś się koniecznie ;)

      Usuń
    2. Zrobiłam i była tak pyszna że nawet nie wiem kiedy zniknęła!!

      Usuń
    3. Bardzo mi miło :) Cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  2. Ja skusiłabym się na troche więcej niż mały kawałeczek ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jest się powstrzymać przed kolejnymi :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Uwielbiam to połączenie smaków<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta mniam ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...