Wszystko za sprawą klasyka, czyli kremu budyniowego. Crème pâtissière jak już sama nazwa wskazuje wywodzi się z Francji, niekwestionowanej mekki cukiernictwa. Mówi się o nim czasem zwyczajnie: krem podstawowy, a jest to przecież jeden z najlepszych kremów, który tworzy wyjątkowe smaki wielu znanych wypieków. Eklery, torty, babeczki i wreszcie tarty, zajadam się nimi wszystkimi i chyba nigdy nie będę miała dość. Już myślę o ponownym zrobieniu tarty z jagodami, a później z kolejnymi owocami lata. Kroiliśmy ją na małe kawałki, żeby wystarczyła na dłużej, żeby na dłużej zatrzymać ten smak. Nie wierzycie? Spróbujcie sami ;)
Składniki (forma o śr. 28 cm):
Ciasto:
- 110 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni). Studzimy na kratce.
Krem budyniowy:
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
Masło ucieramy do białości na puszystą masę, stopniowo dodajmy budyń.
Na wystudzony spód wykładamy ok. 200 g jagód. Na jagody delikatnie wykładamy krem, następnie całość posypujemy pozostałymi jagodami. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na 1 - 2 h, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Wspaniała! Z jagodami wygląda zachwycająco! Nigdy nie robiłam takiego kremu i chętnie bym spróbowała, choć mały kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) skuś się koniecznie ;)
UsuńZrobiłam i była tak pyszna że nawet nie wiem kiedy zniknęła!!
UsuńBardzo mi miło :) Cieszę się, że smakowała :)
UsuńJa skusiłabym się na troche więcej niż mały kawałeczek ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiężko jest się powstrzymać przed kolejnymi :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam to połączenie smaków<3
OdpowiedzUsuńJa też :) <3
Usuńmmmm...squisita!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGrazie! :)
UsuńWspaniała tarta mniam ....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.