Składniki (forma o średnicy 20 cm):
Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej wody + trochę soku z cytryny + odrobina wódki).
Krem mascarpone:
- 200 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 4 - 5 łyżek cukru pudru
Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Na pierwszy blat nakładamy sporą wartwę kremu. Układamy 1/3 część malin. Delikatnie kładziemy kolejny blat postępując analogicznie. Przykrywamy kolejnym, wierzch smarujemy pozostałym kremem, na środku układamy owoce. Przed podaniem posypujemy posiekaną drobno czekoladą.
Smacznego! :)
Piękny :) zjadłabym i na jednym kawałku bym nie poprzestała :)
OdpowiedzUsuńObłędny! W biszkopcie nie ma kakao? Bo wygląda na moich zdjęciach na ciemny. Rzucany jest niezawodny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność! :) "Byk" już poprawiony :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś. Ciekawe czy będzie wszystkim smakował.
Mam nadzieję, że tak. Smacznego :)
UsuńJaka szerokość blachy? Wygląda niesamowicie smakowicie! <3
OdpowiedzUsuńOkrągła forma o średnicy +/- 20 cm. Dziękuję!
Usuń