16 czerwca 2014

Lekki tort truskawkowy.

W czerwcu nie mogłoby zabraknąć tu tortu truskawkowego. A że nadarzyła się do jego zrobienia specjalna okazja, nie było mowy o innym cieście. Moja druga połówka ma to szczęście, że obchodzi urodziny w sezonie na te pyszności :) Zazdroszczę mu tego, bo właśnie teraz na targach zaczynamy mieć różnorodność owocową i można wyczarować piękne w swojej prostocie torty (czego niestety nie można zrobić w styczniu ;))

Przygotowałam dla niego właśnie taki prosty w wyglądzie i wykonaniu tort, ale za to naprawdę pyszny i lekki, idealny na ciepłe, czerwcowe dni. Nie sprawi większego problemu nawet osobom, które po raz pierwszy będą chciały zmierzyć się z wykonaniem tortu, efekt będzie cieszył oko, a smak podniebienie gości i twórcy ;)


Składniki (forma o średnicy 20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej wody + trochę soku z cytryny + odrobina wódki).

Pianka truskawkowa:
  • 250 ml śmietany 30/36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 250 g truskawek
Dekoracja:
  • 200 ml śmietany 30/36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka połówek truskawek do dekoracji
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo, miksując na wysokich obrotach dodajemy wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, na końcu miksując już na niskich obrotach dodajemy truskawki. Wykładamy 1/2 masy na pierwszy blat, równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy drugim i analogicznie postępujemy z pozostała masą wykładając ją na kolejny blat. Dociskamy trzecim, ostatnim blatem. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 0,5 h.
W tym czasie śmietankę do dekoracji ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na trzeci blat oraz na boki tortu wykładamy ubitą śmietanę. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. 

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie owocowe torty :) Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały :) ja też taki poproszę, urodziny mam na samiutkim początku października ale u mnie można jeszcze wtedy dostać truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten minimalizm przy dekoracji - bardzo to efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie przyozdobiony, lubię taki minimalizm:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... wygląda to bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekki, delikatny, tak jak lubię :D

    OdpowiedzUsuń

  7. dekoracja urzeka prostotą - piękny :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...