19 czerwca 2014

Drożdżowy warkocz z truskawkami.

Powiało chłodem, więc jak znalazł do kawy lub kubka mleka będzie drożdżowe z truskawkami. Sezon truskawkowy powoli zmierza ku końcowi, więc kiedy naszła mnie ochota na ciasto drożdżowe, nie zastanawiałam się ani chwili - musiało być z truskawkami. Na początku był pomysł na klasyczny placek, później na prostą drożdżówkę, a skończyło się na nieco bardziej skomplikowanym warkoczu, czy też jak to woli zawijańcu. I wyszło pysznie. Delikatne ciasto z pachnącymi truskawkami, które można odrywać palcami. Dawno w naszym domu drożdżówka "nie poszła" tak szybko, jeszcze ciepła :) Odstawmy więc na chwile lekkie desery, lody i sorbety - rozgrzewamy piece i raczymy się ciepłym, aromatycznym warkoczem.


Składniki:
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 60 g cukru + do posypania
  • 400 g mąki
  • 50 g rozpuszczonego, wystudzonego masła + 4 łyżki do posmarowania
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 150 g truskawek
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 min aż ruszy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy rozczyn, resztę mleka i żółtka, mieszamy, następnie dodajemy masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujmy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Smarujemy każdy prostokąt łyżką masła, zostawiając 1,5 cm czystego brzegu na dłuższej stronie i posypujemy równo 50 g truskawek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i dokładnie dociskamy tworząc zamknięty wałek/rulon. 3 części ciasta zaplatamy jak warkocz złączeniami do dołu. Przekładamy całość delikatnie do keksówki, smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego! :)

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...