13 czerwca 2014

Sorbet truskawkowo - miętowy.

Sorbet truskawkowo - miętowy to potrójne orzeźwienie w upalny dzień. Dlaczego potrójne? Bo sorbet, jako sorbet to już ochłodzenie samo w sobie, to po pierwsze, zimne, zamrożone, zmiksowane truskawki (w sumie nawet samodzielnie dałyby radę ;)), to po drugie, no i mięta, kto zna bardziej rześki zapach i smak? :) Połączenie tego wszystkiego w całość dało niesamowity efekt. Śmiało mogę powiedzieć, że sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty, to mój faworyt wśród sorbetów (nie miałabym chyba problemu i oporów, żeby zjeść całą porcję, która mi wyszła ;))

Sezon truskawkowy w pełni i aż prosi się o zrobienie z nich lodów, jednak kiedy idzie na weekend, pogoda ma nas w nosie i z upałów robi się deszczowo, i nieprzyjemnie. Mam jednak nadzieję, że to co dzieje się za oknem Was nie odstraszy i skusicie się na te pyszności :)


Składniki (ok. 800 ml sorbetu):
  • 400 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml wody
  • ok. 7 dużych listków mięty
Oczyszczone truskawki rozdrabniamy blenderem. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Wrzucamy masę truskawkową oraz oczyszczoną miętę. Zagotowujemy. Wyławiamy miętę. Studzimy. Po wystudzeniu schładzamy przez około 1 - 1,5 h w lodówce i kręcimy sorbet wg. instrukcji maszynki do lodów. Można zrobić go też bez maszynki wkładając do zamrażarki i mieszając co ok. 15 - 30 minut, aż powstanie gładka masa.

Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Jak chcesz żeby sorbet miał lepszą konsystencję i smak to mieszaj co jakiś czas jeśli jest w zamrażarce. Jeśli Ci się zamrozi, zblenderuj go i dodaj roztrzepane białka (z 2-3 małych jajek mniej więcej). Możesz to robić kilkakrotnie. Nic się nie stanie a jednak się polepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za radę, na pewno przyda się osobom nie posiadającym maszyn, a chcącym delektować się smakiem domowych lodów :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Mają fantastyczny kolor, no i orzeźwiają, a to bardzo przyda nam się w takie dni, jak ostatnio; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, na taki sorbet skuszę się zawsze, niezależnie od pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny sorbet :)
    Ostatnio robię je prawie codziennie - tylko one mnie ratują przed upałami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super :) jak tylko znowu słońce zaświeci-robię go :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześliczny kolor:)
    o smaku niewspominająca:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...