Źródło: Moje Wypieki
Składniki (3 sztuki):-
2 długie, łodygi rabarbaru pociętego w 1 cm kawałki
-
25 g cukru
-
1/2 łyżki masła
-
1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
-
1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na crumble:
-
75 g mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można dodać, ale nie trzeba)
-
55 g zimnego masła w kawałkach
-
1,5 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
-
1,5 łyżki cukru demerara
Pokrojony
na centymetrowe kawałki rabarbar wrzucić do garnka z cukrem, masłem,
wanilią i skrobią. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez
około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość będzie
apetycznie różowa. Przełożyć wszystko do formy; jeśli forma nie jest
szczelna, lepiej uszczelnić ją folią aluminiową.
Mąkę
i proszek do pieczenia wsypać do naczynia, dodać schłodzone i pokrojone
w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką. Ciasto powinno przypominać
kruszonkę. Wsypać cukry, widelcem wymieszać je z ciastem. Masę z
rabarbarem posypać powstałą w ten sposób kruszonką.
Piec
w temperaturze 190ºC przez około 35- 45 minut do złocistego brązu. Może
się zdarzyć, że trochę rabarbarowego soku wypłynie na kruszonkę. Przed
podaniem ochłodzić przez około 15 minut.
I rabarbar, i crumble można przygotować wcześniej, natomiast nie łączyć ich razem aż do momentu, gdy chcemy całość zapiec.
Podawać z budyniem, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Smacznego :)
Uwielbiam crumble, takiego rabarbarowego chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio zajadam się surowym rabarbarem, myślę, że w każdej wersji, szczególnie chrupiącej - musi smakować doskonale;)
OdpowiedzUsuńz ręką na sercu-robię to już 3 lata i nadal ucieka mi z głowy! :( A szkoda, bo baardzo pysznie się prezentuje, mmm:)
OdpowiedzUsuńAch taki cieply crumble z lodami waniliowymi....nawet na sniadanie by sie nadawal!
OdpowiedzUsuńkiedyś raz robiłam z jabłkami :D było pyszne, muszę powtórzyć :D
OdpowiedzUsuńchyba zmieniam zdanie co do rabarbaru!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
ściskam
Magda - Polecam! :)
OdpowiedzUsuńagateq - Ja osobiście za surowym nie przepadam.. ;)
Salvador Dali - Czas zrobić! :)
Bee Sweet - O tak! :)
Łucja - Z jabłkami też muszę zrobić :D
alea - Zmień, zmień, bo jest pyszny :)
Lubię dłubać łyżeczką w takim deserku:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję! ; - )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na mniejszy głód!
Twój blog otrzymał nominację do Liebster Blog Awards
OdpowiedzUsuńhttp://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/liebster-blog-awards.html