25 maja 2013

Crumble rabarbarowe.

Szybki, prosty deser podawany lekko wystudzony, z kulką lodów lub łyżką bitej śmietany. Autorką przepisu jest niezawodna Nigella :) Zrobiłam go z połowy porcji, składników wystarczyło na 3 kokilki (na tyle podaję przepis). Każdy dostał po jednej porcji, nie było dzięki temu wyrzutów sumienia, że za dużo, że pójdzie w boczki, a zresztą czym tu się przejmować: to przecież tylko rabarbar i kruszonka :) Zapraszam zatem na ten pyszny, angielski wypiek :)

Źródło: Moje Wypieki
Składniki (3 sztuki):

  • 2 długie, łodygi rabarbaru pociętego w 1 cm kawałki
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Na crumble:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można dodać, ale nie trzeba)
  • 55 g zimnego masła w kawałkach
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
  • 1,5 łyżki cukru demerara

Pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar wrzucić do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut - do momentu, gdy masło się roztopi, a całość będzie apetycznie różowa. Przełożyć wszystko do formy; jeśli forma nie jest szczelna, lepiej uszczelnić ją folią aluminiową.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do naczynia, dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać cukry, widelcem wymieszać je z ciastem. Masę z rabarbarem posypać powstałą w ten sposób kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 35- 45 minut do złocistego brązu. Może się zdarzyć, że trochę rabarbarowego soku wypłynie na kruszonkę. Przed podaniem ochłodzić przez około 15 minut.

I rabarbar, i crumble można przygotować wcześniej, natomiast nie łączyć ich razem aż do momentu, gdy chcemy całość zapiec.

Podawać z budyniem, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble, takiego rabarbarowego chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zajadam się surowym rabarbarem, myślę, że w każdej wersji, szczególnie chrupiącej - musi smakować doskonale;)

    OdpowiedzUsuń
  3. z ręką na sercu-robię to już 3 lata i nadal ucieka mi z głowy! :( A szkoda, bo baardzo pysznie się prezentuje, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach taki cieply crumble z lodami waniliowymi....nawet na sniadanie by sie nadawal!

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś raz robiłam z jabłkami :D było pyszne, muszę powtórzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba zmieniam zdanie co do rabarbaru!
    pysznie wygląda!
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  7. Magda - Polecam! :)
    agateq - Ja osobiście za surowym nie przepadam.. ;)
    Salvador Dali - Czas zrobić! :)
    Bee Sweet - O tak! :)
    Łucja - Z jabłkami też muszę zrobić :D
    alea - Zmień, zmień, bo jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię dłubać łyżeczką w takim deserku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie wypróbuję! ; - )
    Super pomysł na mniejszy głód!

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój blog otrzymał nominację do Liebster Blog Awards
    http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/liebster-blog-awards.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...