Składniki (forma średnica ok. 24 cm) - wszystkie muszą być w temp. pokojowej:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukry mikserem ucieramy z jajkami na puch. Dodajemy płynne składniki: maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Dalej miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy (wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), układamy na cieście odsączony rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
I w wersji bez cukru pudru :)
i talerzyk ładny i kratka;)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne, pozdrawiam!
mniam,mniam,mniam x1000000
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha, nie są ciężkie, nie są za słodkie.. w sam raz <3
wygląda przepysznie :) piękne zdjęcia!! zapisuję :D
OdpowiedzUsuńI ze szklanką mleka do tego proszę, pycha;)
OdpowiedzUsuńjak od kompotu z rabarbaru uciekałam tak takie ciacho z miłą chęcią bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńściskam
Rabarbarowa rozpusta na całego :)
OdpowiedzUsuńMmmm ale smakowity :))
OdpowiedzUsuńObserwuje :))
Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :) ! Ściskam Was wszystkie :*
OdpowiedzUsuń