22 maja 2013

Maślankowe ciasto rabarbarowe.

Jedno z moich ulubionych. Mam ten przepis od kliku lat, w zeszycie, spisany z bloga Majanki. Zastąpiłam tylko kruszonkę cukrem pudrem i jest idealnie. Nie mogło go tu zabraknąć, bo robię je zawsze w trakcie trwania sezonu rabarbarowego :) Najlepiej smakuje ze szklanką schłodzonego kompotu z rabarbaru - bo w końcu jak szaleć, to szaleć ! :) 

 
Składniki (forma średnica ok. 24 cm) - wszystkie muszą być w temp. pokojowej:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 łodygi rabarbaru - oczyszczone, pokrojone w plasterki i wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru

Cukry mikserem ucieramy z jajkami na puch. Dodajemy płynne składniki: maślankę, olej i ekstrakt waniliowy. Dalej miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy (wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), układamy na cieście odsączony rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

I w wersji bez cukru pudru :)

8 komentarzy:

  1. i talerzyk ładny i kratka;)
    ciasto pyszne, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam,mniam,mniam x1000000
    uwielbiam takie ciacha, nie są ciężkie, nie są za słodkie.. w sam raz <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :) piękne zdjęcia!! zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I ze szklanką mleka do tego proszę, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak od kompotu z rabarbaru uciekałam tak takie ciacho z miłą chęcią bym skosztowała:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbarowa rozpusta na całego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm ale smakowity :))
    Obserwuje :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :) ! Ściskam Was wszystkie :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...