16 maja 2013

Tarta rabarbarowa.

Wszystko kręci się wokół rabarbaru, bo trzeba go wykorzystać dopóki jest! :) Odkąd się pojawił, na jego widok w sklepie mam już gotowy plan, jak go wykorzystać :) Nie będę Was zamęczać już ciastem drożdżowym, teraz czas na kruche i to nie byle jakie, bo z przepisu mistrza Hermé (ostatnio moją bibliotekę zasiliła jego książka "Desery od najprostszych po wykwintne"). Jest cieniutkie i delikatne, bez grama cukru. Do tego kwaskowaty rabarbar i słodka, lekka jak chmurka beza. Bierzcie po kawałku (liczba ograniczona) i poczujcie się jak w paryskiej kawiarni :) Bon appétit! :)


Składniki:
  • 95 g masła o temp. pokojowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 25 ml zimnego mleka pełnotłustego lub wody
  • 125 g mąki
Masło pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć do miseczki. Rozgnieść drewnianą szpatułką i lekko utrzeć. Do drugiej miseczki wlać mleko (lub wodę), dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. Płyn stopniowo połączyć z masłem, ciągle mieszając drewnianą szpatułką. Mąkę przesiać przez sito. Stopniowo dodajemy mąkę do masy maślanej, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę i wygniatamy wewnętrzną  stroną dłoni, lekko je przesuwając. Brzegi zagarnąć do środka. Wygniatać, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i lekko spłaszczyć dłonią. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 2h.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy folią aluminiową i obciążamy ciasto fasolą. Podpiekamy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Po wyjęciu zdejmujemy fasolę z folią.

Nadzienie i beza:
  • 3 łodygi rabarbaru (oczyszczony, pokrojony w plasterki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Rabarbar zasypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, aż beza będzie lśniąca.
Rabarbar odsączamy wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 10 - 12 min. Wyjmujemy ciasto i wykładamy bezę. Pieczemy aż do zarumienienia bezy. Tartę podajemy na ciepło lub schłodzoną.

Smacznego! :)


14 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba! To coś innego niż zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj cudowne!!! :D Jutro biegne po rabarbar !!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznośći!
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta pod bezową chmurką z rabarbarem... Brakuje jeszcze bananów i bitej śmietany i byłby to mój kulinarny kawałek raju^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Mama prosiła mnie o tarte i do tej pory jej nie zrobiłam:p

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie :) i to ciasto takie cieniutkie ! wow !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudownie wygląda :) Ta beza na górze szczególnie, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała pierzynka z bezy, chrupiąca mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bosko! i ta perfekcyjna beza jako ukoronowanie!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć! Przyjmij nominację do Liebster Award: http://mojepysznosci.blogspot.com/

    Ściskam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. beza, rabarbar, kruche!
    tyle dobroci w jednym cieście :O :O
    :)
    dziękuję za Twój przepis do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wszystko kupuję! Wszystko--to jest wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się bardzo z Waszego pozytywnego przyjęcia tej tarty :) Jest mi bardzo miło :)

    Ściskam! :) A.

    OdpowiedzUsuń
  14. piękna i cudowna :) beza+rabarbar=<3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...