18 maja 2013

Kompot rabarbarowy.

Za oknem słońce, ciepło, potrzebujemy orzeźwienia (nie tylko w postaci wiatru ;)), więc jeśli pieczecie właśnie jakieś ciasto z rabarbarem i macie jeszcze kilka łodyg pod ręką, to zróbcie pyszny kompot :) Gwarantuje, że nie kupicie takiego napoju w żadnym sklepie ;)

Składniki:
  • 1,5 - 2 l wody
  • 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego (mniej lub więcej, w zależności od upodobań i "kwaskowości" rabarbaru)
  • 3 - 4 długie łodygi rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego w kawałki
  • 1 jabłko, obrane, pokrojone na ćwiartki
  • garść truskawek, malin lub mrożonych jagód
  • kilka listków mięty
Wodę gotujemy z cukrem. Rabarbar i jabłko wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, aż owoce się rozpadną, na koniec dodajemy truskawki, maliny lub mrożone jagody oraz listki mięty. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Podajemy schłodzony z listkami mięty i ew. kostkami lodu :)

Smacznego ! :)

7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za kompotami, nigdy nie byłam wychowana w tradycji ich picia... Ale z przyjemnością bym skosztowała, w sam raz na ugaszenie pragnienia w gorące dni:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj na pewno :) u mnie w domu często gotuje się kompoty :) pycha!! ja właśnie piekę ciasto z rabarbarem ale mam takie cienkie gałązki że na jedno ciacho musiałam prawie cały wyrwać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba z 5 lat nie piłam kompotu:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie upały dzisiaj- idealny !

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kompot z rabarbaru! Nie za słodki, nie za kwaśny-mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kompot, to jedna z najlepszych oznak wiosny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. agateq - Częstuj się w takim razie :) nalewam szklaneczkę :)
    Łucja - A to Ci rabarbar! :D
    GrowingUp - Trzeba to nadrobić :D
    claudia u - O tak!
    Salvador Dali - Ja też :)
    Sosna - Zgadzam się z Tobą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...