Jest, pojawił się, zaczął się na niego sezon i będzie bardzoo smacznie, tak, tak - rabarbar. Dorwałam i nie zawahałam się go użyć :) Oczywiście na pierwszy ogień musiało pójść ciasto drożdżowe, ulubione, najlepsze, pachnące itd. aż zabraknie przymiotników opisujących uwielbienie.. :) W zestawieniu z rabarbarem te wszystkie przymiotniki nabierają podwójnej mocy! :) A jak dodacie do tego kruszonkę.. to już lepiej nie pisać, domyślcie się jak to smakowało :) Sezonowo, wiosennie, owocowo, czyli kolejna, dodatkowa porcja przymiotników no i jeden czasownik: rozpływa się w ustach :)
Składniki: Ciasto:
25 g świeżych drożdży
50 g cukru
110 ml letniego mleka
250 g mąki pszennej
40 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
szczypta soli
ok. 0,5 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na ok. 15 min aż ruszy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko, wlewamy rozczyn, resztę mleka i masło. Wyrabiamy energicznie ciasto, aż pojawią się pęcherze powietrza. Wykładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 - 15 min, w tym czasie robimy kruszonkę.
Kruszonka:
25 g zimnego masła
50 g mąki
30 g cukru
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Regulujemy jej kruchość poprzez dodawanie mąki gdy jest zbyt miękka lub masła gdy zbyt zbita. Na wyrośnięte ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy ciasto obficie kruszonką. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po ok. 20 min zmniejszamy do 160. Studzimy na kratce. Smacznego! :)
W poszukiwaniu idealnego owocowego ciasta trafiam znów na Twój blog. Kruszonka... Uwielbiałam zjadać chałkę z kruszonką!:) A smaku rabarbaru... ledwo ten smak kojarzę, czaję się na sezon, żeby go oswoić...^^
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
Simo - Grazie! agateq - Bardzo się cieszę :) zaczaj się na niego i wypróbuj - jest genialny :) Łucja - Teraz robię wszystko z rabarbarem :D Olcik - A ja dziękuję za zorganizowanie akcji :) Dobre Czasy - Bardzo dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie :) Pozdrawiam, na pewno będę zaglądać :) GrowingUp - Od niego zaczyna się lato! :D ola - Trzeba to nadrobić :) Ola - Pogoń ich, powiedz, że ciasto musisz zrobić :) Lakarela - A proszę, częstuj się :) Capacitier - Mnie też kusiło :) Salvador Dali - Najlepsze podsumowanie! :D
strepitose, assolutamente queste barrette!
OdpowiedzUsuńW poszukiwaniu idealnego owocowego ciasta trafiam znów na Twój blog. Kruszonka... Uwielbiałam zjadać chałkę z kruszonką!:) A smaku rabarbaru... ledwo ten smak kojarzę, czaję się na sezon, żeby go oswoić...^^
OdpowiedzUsuńpyszności :D też uwielbiam rabarbar :))
OdpowiedzUsuńmm.. pachnie mi aż tutaj:>
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do rabarbarowej akcji :)
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńSmaki lata, uwielbiam go!
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że chyba w życiu nie jadłam rabarbaru.. :)
OdpowiedzUsuńto u mnie jakieś zapóźnione te warzywniaki, rabarbaru jeszcze nie uświadczysz, a szkoda, bo takie ciasto bym z checią skonsumowała:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Genialne ciasto- na pewno bardzo by mi smakowało :) Wpadam i porywam kawałek :D
OdpowiedzUsuńJej, kusi mnie takie ciacho drożdźowe z owocami :)
OdpowiedzUsuńrabarbar i drożdżowe? 100% sukces! ;D
OdpowiedzUsuńSimo - Grazie!
OdpowiedzUsuńagateq - Bardzo się cieszę :) zaczaj się na niego i wypróbuj - jest genialny :)
Łucja - Teraz robię wszystko z rabarbarem :D
Olcik - A ja dziękuję za zorganizowanie akcji :)
Dobre Czasy - Bardzo dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie :) Pozdrawiam, na pewno będę zaglądać :)
GrowingUp - Od niego zaczyna się lato! :D
ola - Trzeba to nadrobić :)
Ola - Pogoń ich, powiedz, że ciasto musisz zrobić :)
Lakarela - A proszę, częstuj się :)
Capacitier - Mnie też kusiło :)
Salvador Dali - Najlepsze podsumowanie! :D
Mniam! Pyszności! Z chęcią zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń