6 maja 2013

Placek maślano - drożdżowy z rabarabarem.

Jest, pojawił się, zaczął się na niego sezon i będzie bardzoo smacznie, tak, tak - rabarbar. Dorwałam i nie zawahałam się go użyć :) Oczywiście na pierwszy ogień musiało pójść ciasto drożdżowe, ulubione, najlepsze, pachnące itd. aż zabraknie przymiotników opisujących uwielbienie.. :) W zestawieniu z rabarbarem te wszystkie przymiotniki nabierają podwójnej mocy! :) A jak dodacie do tego kruszonkę.. to już lepiej nie pisać, domyślcie się jak to smakowało :) Sezonowo, wiosennie, owocowo, czyli kolejna, dodatkowa porcja przymiotników no i jeden czasownik: rozpływa się w ustach :)


Składniki:

Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 110 ml letniego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 0,5 kg rabarbaru oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
Z drożdży, połowy mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na ok. 15 min aż ruszy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko, wlewamy rozczyn, resztę mleka i masło. Wyrabiamy energicznie ciasto, aż pojawią się pęcherze powietrza. Wykładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 - 15 min, w tym czasie robimy kruszonkę.

Kruszonka:
  • 25 g zimnego masła
  • 50 g mąki
  • 30 g cukru
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę. Regulujemy jej kruchość poprzez dodawanie mąki gdy jest zbyt miękka lub masła gdy zbyt zbita. Na wyrośnięte ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy ciasto obficie kruszonką. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po ok. 20 min zmniejszamy do 160. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. strepitose, assolutamente queste barrette!

    OdpowiedzUsuń
  2. W poszukiwaniu idealnego owocowego ciasta trafiam znów na Twój blog. Kruszonka... Uwielbiałam zjadać chałkę z kruszonką!:) A smaku rabarbaru... ledwo ten smak kojarzę, czaję się na sezon, żeby go oswoić...^^

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :D też uwielbiam rabarbar :))

    OdpowiedzUsuń
  4. mm.. pachnie mi aż tutaj:>
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  6. przyznam szczerze, że chyba w życiu nie jadłam rabarbaru.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to u mnie jakieś zapóźnione te warzywniaki, rabarbaru jeszcze nie uświadczysz, a szkoda, bo takie ciasto bym z checią skonsumowała:)
    pozdrawiam

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne ciasto- na pewno bardzo by mi smakowało :) Wpadam i porywam kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej, kusi mnie takie ciacho drożdźowe z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rabarbar i drożdżowe? 100% sukces! ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Simo - Grazie!
    agateq - Bardzo się cieszę :) zaczaj się na niego i wypróbuj - jest genialny :)
    Łucja - Teraz robię wszystko z rabarbarem :D
    Olcik - A ja dziękuję za zorganizowanie akcji :)
    Dobre Czasy - Bardzo dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie :) Pozdrawiam, na pewno będę zaglądać :)
    GrowingUp - Od niego zaczyna się lato! :D
    ola - Trzeba to nadrobić :)
    Ola - Pogoń ich, powiedz, że ciasto musisz zrobić :)
    Lakarela - A proszę, częstuj się :)
    Capacitier - Mnie też kusiło :)
    Salvador Dali - Najlepsze podsumowanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Pyszności! Z chęcią zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...