24 lutego 2013

Tarta z gruszkami w czekoladzie.

Wyjątkowo pyszna, rodem z Francji, lecz strasznie niefotogeniczna (przynajmniej dla mnie sfotografowanie jej było wyzwaniem) - tarta z gruszkami w czekoladzie (albo bardziej w czekoladowym musie), na chrupiącym kakaowym spodzie. Mus rozpływa się w ustach, spróbujecie i będziecie chcieli do niej wracać i nie zrażajcie się, że nieciekawie wygląda ;) Przepis znalazłam w inspiracjach do Weekendu Czekoladowego 2013 na blogu Atiny, w którym postanowiłam wziąć udział (przepis z tegoż wydarzenia w roku 2011, pochodzi stąd - delikatnie zmodyfikowałam) :)



Składniki na ciasto (forma do tarty 26 cm):
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g cukru
  • 20 g startych migdałów (użyłam drobno pokrojonych płatków migdałowych)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 170 g mąki
  • 1 łyżka kakao
 Składniki na masę (mus czekoladowy):
  • 300g gorzkiej czekolady (dałam 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
  • 5 jajek
  • 50g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 gruszki 
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, cukier, migdały, sól, cukier waniliowy i kakao. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Wyrabiamy jak na kruszonkę (możemy dodać odrobinę wody żeby ciasto lepiej się skleiło). Formujemy kulkę i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto wkładamy między dwa kawałki foli i wałkujemy na okrągły placek. Wykładamy nim natłuszczoną foremkę do tart. Obciążamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. W czasie gdy ciasto na tartę się piecze przystępujemy do przygotowania masy czekoladowej.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej masło i mieszamy do chwili gdy wszystko się rozpuści. Dodajemy do czekolady po jednym żółtku i mąkę. Na końcu dodajemy białka ubite na pianę. Mieszamy.
Gdy ciasto się upiecze wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Wykładamy na nie masę czekoladową i układamy na niej pokrojone gruszki.
Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Czekolada ma pozostać w środku lekko luźna. Ja piekłam moja tartę ok. 15 min - wszystko zależy od tego jaki posiadacie piekarnik. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić (najlepiej całą noc).
 

Smacznego! :)


16 komentarzy:

  1. Jest bardzo fotogeniczna! Domyślam się jaka musiała być smakowita... Wieki nie jadłam żadnej tarty.

    Pozdrawiam imienniczkę^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chyba nie próbowałem jeszcze gruszek w cieście czekoladowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki i czekolada - połączenie idealne. Kiedyś robiłam tort czekoladowy z gruszkami, wyszedł obłędny... Twoja tarta prezentuje się mega pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u... jak widzę ten obłędny, lepki środek.. super!

    OdpowiedzUsuń
  5. agateq - Dziękuję Agatko :) Musisz to nadrobić, przepis już masz ;)
    Sosna - Dziękuję :) Spróbuj, świetne połączenie ;)
    beetle - Dziękuję, tort też musiał być meeega! :)
    Roz Airad - Dziękuję :)
    Karmel-itka - Nie wygląda tak jak smakuje :)
    cook and look - Ja też :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej wygląda bosko:D Musi być niezwykle pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zjawiskowo, muszę przyznać. :)

    OdpowiedzUsuń

  8. oj, oj, oj! pożarłabym zaraz :)
    pozdrawiam:
    Asia

    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  9. Beti K - Dziękuję, wypróbuj :)
    Justyna - Dziękuję :)
    Kaś - Bardzo mi miło :)
    Asia - Częstuj się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale co Ty opowiadasz, jaka niefotogeniczna!!!! Wygląda rewelacyjnie. ja to bym normalnie przez monitor jadał , jakby tylko się dało :) Dziękuję za udział w zabawie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skutecznie wszyscy wybili mi z głowy, że jest niefotogeniczna :) To ja bardzo dziękuję za zorganizowanie akcji i możliwość udziału! :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Jesteśmy pod wrażeniem twoich wypieków! Zapraszamy więc do udziału w II serii POLSKIEGO TURNIEJU WYPIEKÓW!
    tutaj link do ankiety zgłoszeniowej: http://www.tlcpolska.pl/polskiturniejwypiekow

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...