21 lutego 2013

Szybki chleb pszenny ze słonecznikiem.

Jego przygotowanie wraz z pieczeniem trwa ok. 1,5 h, szybszego chleba niż ten jeszcze nie robiłam, a mało tego, nie ubrudziłam rąk podczas pracy :) Polecam, jeśli właśnie spoglądacie do chlebaka, widzicie pustki, nie chce się Wam iść do sklepu, a piekarnia na dole jest już zamknięta. Chleb jest dobry zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, choć najlepszy na drugi dzień - na śniadanie :)

Zapraszam Was też na Facebook'a! :)


Składniki (1 długi bochenek):
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • 3/4 szklanki otrąb pszennych
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
Z drożdży, 1 szklanki letniej wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce "aż ruszy" (ok. 15 min). Sypkie produkty wsypujemy do dużej miski. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 200 stopni. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy szklankę letniej wody i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Niedbale i szybko mieszamy, tak żeby składniki się tylko połączyły (masa nie jest bardzo gęsta). Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej delikatnie otrębami długiej blaszki (keksówki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 h. Po wyjęciu studzimy na kratce. Najlepszy jest na drugi dzień :)

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Ale jest śliczny, taki świeży, domowy, chrupiący... niach^^

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładny chlebek :) na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę ja keidyś upiec chleb;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...