27 lutego 2013

Mini tarty z jabłkami i żurawiną.

Jabłka, cynamon, żurawina, to dla mnie smak zimy, łączy się z nią w nierozerwalną całość. Pomyślałam, że jak zrobię coś z tymi składnikami, to Pani Zima poczęstuje się tym łakociem i zacznie odchodzić - chyba zadziałało :) Zajadała się i zapomniała o tym, żeby mrozić i zasypywać nas śniegiem - może jak zrobię jeszcze coś z jabłkami to odda nam słońce na stałe? :)


Składniki na 4 mini tarty lub jedną dużą:

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:

  • 4 średnie jabłka, obrane, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g suszonej żurawiny (wcześniej sparzonej i odsączonej) 
 + żółtko wymieszane z niewielką ilością mleka do posmarowania pasków, cukier puder do posypania
    Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło, 3 łyżki wody (lub mniej), zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Przygotowujemy nadzienie. Cukier mieszamy z cynamonem, posypujemy jabłka i żurawinę, mieszamy.  Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części  (z każdej części zostawiamy ok. 1/4 do zrobienia pasków) i rozwałkowujemy na kształt krążków większych niż średnica foremek do tart. "Wyklejamy" foremki ciastem. Wykładamy nadzienie. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi przykrywamy mini tarty. Smarujemy paski rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. 
    Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złotawe.  Można podawać na ciepło jak i na zimno 

    Smacznego :) 


    Inspiracją do zrobienia mini tart był przepis na Rustykalną tartę
     

    12 komentarzy:

    1. Smacznie! Ja niedługo też mam zamiar wykorzystać żurawinę :)

      OdpowiedzUsuń
    2. cuuuo! :)
      Wezmę sobie jedną.. góra dwie! mogę?;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Kocham tarty! W wersji zimowej, letniej.. każdej!:D

      OdpowiedzUsuń
    4. Pychotka, narobiłaś mi ochoty ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. nic dziwnego że Zima jedząc zapomniała o obowiązkach :) sama bym zapomniała :)) wyglądają bardzo smacznie !!

      OdpowiedzUsuń
    6. Piękne tartarelki i na pewno mega smaczne :)))
      Dziękuję za dodanie przepisu do mojej Jabłuszkowej akcji i pozdrawiam,
      Olinka - Smakowy Raj

      OdpowiedzUsuń
    7. Sosna - Jestem ciekawa, co wymyślisz :)
      Salvador Dali - Pewnie, częstuj się! :)
      agateq - Agatko, czekam na tartę na Twoim blogu :)!
      cook and look - Robimy tarty, robimy :)
      Roz Airad - Dziękuję :)
      Łucja - Miło mi :)
      Olinka - Dziękuję, pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Cudowne tartki, śliczna apetyczna krateczka:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Żurawiną ją nakarm - myślę, że to jej ulubione owoce :)
      Bardzo apetyczne te tartaletki :)

      OdpowiedzUsuń
    10. zufik - Dziękuję bardzo :)
      gin - Dziękuję za miłe słowa :) Karmię ją znów jabłkami, może przejdzie ;)

      OdpowiedzUsuń
    11. Fantastyczne i można je zabrać wszędzie z sobą. Chyba się skuszę :)
      Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...