Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, większość Pań, a także Panów przegląda Internet w poszukiwaniu przepisów na walentynkowe dania oraz słodkości, bo nie od dziś wiadomo, że nic tak nie działa na człowieka jak dobre jedzenie :) A zwłaszcza te przygotowane przez najbliższą osobę :) Długo zastanawiałam się nad tym co Wam zaproponować - moja lista wciąż nie jest zapięta na ostatni guzik, a dzisiejsze eklerki są opcją bardzo spontaniczną, bo wypatrzoną wczoraj w Country Homes and Interiors - jak je zobaczyłam, to po prostu wiedziałam, że muszę je zrobić i Wam pokazać :) Myślę, że takie mini eklerki będą świetną alternatywą do wszechobecnych walentynkowych pralinek :)
Składniki (na ok. 35 eklerków):
1 szklanka wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
150 g mąki
3 jajka
Wodę gotujemy z masłem, cukrem i solą. Gdy mieszanka się zagotuje, dodajemy mąkę - energicznie mieszamy - aż powstanie "kluska". Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, aż masa będzie gładka i jednolita. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski (długości palca wskazującego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (aż się zarumienią) - po wyjęciu studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem do wypełnienia eklerków. Krem:
1,5 szklanki mleka
50 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklankę mleka gotujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia. Jajka i pozostałe mleko miksujemy, dodajemy obie mąki. Mieszankę jajeczną dodajemy do gotującego się mleka. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotujemy, cały czas energicznie mieszając żeby nie powstały grudki. Krem nakładamy do rękawa z okrągłą końcówką, robimymałe dziurki w eklerkach (np. wykałaczką) i wypełniamy je. Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 -5 łyżek gorącej wody
odrobina różowego barwnika (na końcu wykałaczki)
+ różowy, błyszczący cukier do posypania eklerków
Puder mieszamy z wodą i odrobiną barwnika - regulujemy gęstość lukru poprzez dosypanie cukru, bądź wody. Gotowe eklerki zanurzamy w lukrze, posypujemy błyszczącym cukrem i odkładamy na kratkę do wyschnięcia. Smacznego! :)
Krem jest moją wersją kremu karpatkowego ze strony Moje Wypieki.
Uwielbiam je!;)
OdpowiedzUsuńMmm, sama słodycz, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńEklereczki .. mmmm... chętnie bym posmakowała. Mam nadzieję, że będzie okazja. Wyglądaja obłędnie! ;) ;*
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńoj bym zjadłaaaa ich sporooo xD
OdpowiedzUsuńGrowingUp - też uwielbiam, w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńInspirowane Smakiem - Dziękuję :)
Roz Airad - Dziękuję :)
Elficzna - Proszę się częstować ;)
Jakie one śliczne i kobiece :)
OdpowiedzUsuń