10 lutego 2013

Różowe eklerki.

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, większość Pań, a także Panów przegląda Internet w poszukiwaniu przepisów na walentynkowe dania oraz słodkości, bo nie od dziś wiadomo, że nic tak nie działa na człowieka jak dobre jedzenie :) A zwłaszcza te przygotowane przez najbliższą osobę :) Długo zastanawiałam się nad tym co Wam zaproponować - moja lista wciąż nie jest zapięta na ostatni guzik, a dzisiejsze eklerki są opcją bardzo spontaniczną, bo wypatrzoną wczoraj w Country Homes and Interiors - jak je zobaczyłam, to po prostu wiedziałam, że muszę je zrobić i Wam pokazać :) Myślę, że takie mini eklerki będą świetną alternatywą do wszechobecnych walentynkowych pralinek :)

Składniki (na ok. 35 eklerków):
  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
Wodę gotujemy z masłem, cukrem i solą. Gdy mieszanka się zagotuje, dodajemy mąkę - energicznie mieszamy - aż powstanie "kluska". Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, aż masa będzie gładka i jednolita. Nakładamy masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski (długości palca wskazującego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min (aż się zarumienią) - po wyjęciu studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem do wypełnienia eklerków.

Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklankę mleka gotujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia. Jajka i pozostałe mleko miksujemy, dodajemy obie mąki. Mieszankę jajeczną dodajemy do gotującego się mleka. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotujemy, cały czas energicznie mieszając żeby nie powstały grudki. Krem nakładamy do rękawa z okrągłą końcówką, robimy małe dziurki w eklerkach (np. wykałaczką) i wypełniamy je.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 -5 łyżek gorącej wody
  • odrobina różowego barwnika (na końcu wykałaczki)
+ różowy, błyszczący cukier do posypania eklerków

Puder mieszamy z wodą i odrobiną barwnika - regulujemy gęstość lukru poprzez dosypanie cukru, bądź wody. Gotowe eklerki zanurzamy w lukrze, posypujemy błyszczącym cukrem i odkładamy na kratkę do wyschnięcia.

Smacznego! :)


Krem jest moją wersją kremu karpatkowego ze strony Moje Wypieki.

7 komentarzy:

  1. Mmm, sama słodycz, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eklereczki .. mmmm... chętnie bym posmakowała. Mam nadzieję, że będzie okazja. Wyglądaja obłędnie! ;) ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. oj bym zjadłaaaa ich sporooo xD

    OdpowiedzUsuń
  4. GrowingUp - też uwielbiam, w każdej postaci :)
    Inspirowane Smakiem - Dziękuję :)
    Roz Airad - Dziękuję :)
    Elficzna - Proszę się częstować ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...