Składniki (na ok. 30 serduszek):
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- 150 g mąki pszennej (krupczatka)
- 110 g mąki ziemniaczanej
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz mąki. Miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę (jeśli trzeba podsypujemy mąką), zawijamy w folię i na 2 godziny wkładamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy serca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy każde serce cukrem perlistym. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Opakowania do moich prezentów ozdobione dzięki ScandiLoft - wykupiłabym cały asortyment :)
cudownie zapakowane ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńniby takie zwykłe ciasteczka, ale wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńSERCA PREZENTUJĘ SIĘ CUDNIE, ŚWIETNY POMYŁ :) też nie mogłam się oprzeć naklejkom ze scandiloft ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :) Pozdrawiam! :)
Usuń