12 lutego 2013

Cytrynowe serca.

Proste, niektórzy powiedzą nawet banalne - ciasteczka cytrynowe. Można ich upiec dużo i móc obdarować wszystkie najbliższe nam osoby. To takie "serca podarowane z serca": dla mamy, taty, chłopaka, dziewczyny, kolegi, czy koleżanki. Bo najprostsze rzeczy, ale własnoręcznie wykonane, to najlepsze prezenty, wyrażające największe uczucia.



Składniki (na ok. 30 serduszek):
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • 150 g mąki pszennej (krupczatka)
  • 110 g mąki ziemniaczanej
+ cukier perlisty do posypania

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny oraz mąki. Miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i formujemy kulę (jeśli trzeba podsypujemy mąką), zawijamy w folię i na 2 godziny wkładamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy serca. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy każde serce cukrem perlistym. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)


Opakowania do moich prezentów ozdobione dzięki ScandiLoft - wykupiłabym cały asortyment :)

5 komentarzy:

  1. niby takie zwykłe ciasteczka, ale wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SERCA PREZENTUJĘ SIĘ CUDNIE, ŚWIETNY POMYŁ :) też nie mogłam się oprzeć naklejkom ze scandiloft ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...