13 lutego 2013

Babeczki biszkoptowe nadziane galaretką.

Ostatnia i najlepsza (według mnie) propozycja walentynkowa - babeczki biszkoptowe nadziane galaretką truskawkową. Być może jeszcze ktoś się skusi na zrobienie ich dla swojej drugiej połówki ? :) Są pyszne, uwierzcie :) Jest w nich wszystko co lubię: biszkopt, galaretka, śmietana kremówka i czekolada. To zdecydowanie bomba kaloryczna, ale co tam.. ;) Jest różowo i smacznie :)  Niech nie zraża Was "długawy" przepis ;)


Happy Valentine's Day! 

(zachodnie święto, więc i życzenia zachodnie ;))

 

Składniki (na 8 babeczek):

  • 2 duże jajka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, nadal ubijając. Następnie miksując na najniższych obrotach dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W foremce na muffinki umieszczamy papilotki i wykładamy ciasto do 3/4 wysokości każdej papilotki. Pieczemy ok. 30 min w piakarniku nagrzanym do 170 stopni, po ok. 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Studzimy na kratce.

Nadzienie:
  • pół opakowania galaretki truskawkowej
  • 200 ml wody
Przygotowujemy galaretkę wg. instrukcji na opakowaniu w powyższych proporcjach (można zrobić całą z 400 ml wody i resztę wykorzystać na deser z bitą śmietaną :)) Odstawiamy galaretkę do wystygnięcia w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć zabieramy się za wypełniane babeczek.

Wystudzone babeczki wydrążamy (nie do samego dna!) narzędziem do wydrążania jabłek i wypełniamy galaretką (musi być już prawie sztywna, inaczej będzie wsiąkać w biszkopt!). Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. W tym czasie ubijamy śmietanę.

Krem śmietanowy:
  • 100 ml śmietany kremówki (30,36%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • różowy barwnik w proszku (na końcu wykałaczki)
+ różowy cukier błyszczący do dekoracji

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Przekładamy do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i dekorujemy babeczki. Można posypać je błyszczącym różowym cukrem lub udekorować czekoladą (rozpuściłam czekoladę, rozsmarowałam na folii aluminiowej, posypałam cukrem błyszczącym, słodziłam i pokroiłam na kwadraciki :))

Gotowe! :))

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Nie liczę kalorii, więc porywam Ci jedną, a jutro upiekę swoje;)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, zapraszam do akcji. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KUCHARNIA, Anna-Maria - Bierz, nawet dwie ;) Dziękuję za odwiedziny :)
    Kaś - Dziękuję, dodałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła...kilka;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Roz Airad - Dziękuję :)
    GrowingUp - Częstuj się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łaaaaa jakie słodziaki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie i różowo :) moja córa byłaby zachwycona :) zresztą ja również :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...