Jednak jak to zwykle bywa z wymarzonymi rzeczami, czasem są one trudne do zdobycia, w tym przypadku do stworzenia. Bo jak na złość przyszła do Susza susza i leśne jeżyny w tym roku były mikroskopijnych rozmiarów i wprost "ginęły" na krzaku. Na targach i w sklepach w okolicy "ogrodówek" ni widu, ni słychu, i marzenia o torcie zaczęły blednąć.
Ale jak widzicie tort jednak powstał, zacny, z wąsami. I sprawdziło się powiedzenie, ze marzenia się spełniają :) Każdy myśli teraz jakim cudem?
Tu sprawdza się kolejne powiedzenie: "dobrze mieć sąsiada" :) W sobotę rano w domu pojawiło się wiadereczko dorodnych jeżyn. Sąsiadka miała ich w ogródku tyle, że postanowiła się podzielić - spełnienie marzeń :)
Zapraszam do spróbowania w domu "wąsiatego" tortu i do przyjrzenia mu się na zdjęciach ;)
Składniki (forma 18-20 cm):
Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej wody + trochę soku z cytryny + odrobina wódki).
Krem jeżynowy:
- 200 ml śmietany 30/36%
- 100 g jeżyn
- 5 łyżek cukru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
Krem czekoladowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej):
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietany kremówki (30/36%)
Smacznego! :)
wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWow, takie małe cudo *.*
OdpowiedzUsuńWiesz, za chwilę mam urodziny, więc zamawiam takie!; D
OdpowiedzUsuńPodobają mi się marzenia blogerów kulinarnych :D Uśmiecham się na widok tego tortu, jest cudny!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, zapewne wyśmienity w smaku !
OdpowiedzUsuńPięknie tu, będę zaglądać:)
Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
o matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością było pyszne...:)
OdpowiedzUsuńPiękny jak marzenie...
OdpowiedzUsuńJaki piękny tort!
OdpowiedzUsuńWow świetnie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/
Wspaniały torcik!!
OdpowiedzUsuńJaka jest średnica formy?
OdpowiedzUsuńŚrednica formy jest podana w przepisie, składników wystarcza na ciasto o średnicy formy 18 - 20 cm.
UsuńPozdrawiam.