18 sierpnia 2014

Tort czekoladowo - jeżynowy.

Jak sobie człowiek coś "ubzdura", to później za wszelką cenę do tego dąży. Wymyśliłam sobie "wąsiaty" tort z jeżynami, bo stwierdziłam, że przecież słomki nie muszą służyć tylko do dekoracji szklanek, czy buteleczek z napojami, dlatego też świetnie sprawdzić miały się przy moim wymarzonym torcie :)

Jednak jak to zwykle bywa z wymarzonymi rzeczami, czasem są one trudne do zdobycia, w tym przypadku do stworzenia. Bo jak na złość przyszła do Susza susza i leśne jeżyny w tym roku były mikroskopijnych rozmiarów i wprost "ginęły" na krzaku. Na targach i w sklepach w okolicy "ogrodówek" ni widu, ni słychu, i marzenia o torcie zaczęły blednąć.

Ale jak widzicie tort jednak powstał, zacny, z wąsami. I sprawdziło się powiedzenie, ze marzenia się spełniają :) Każdy myśli teraz jakim cudem?

Tu sprawdza się kolejne powiedzenie: "dobrze mieć sąsiada" :) W sobotę rano w domu pojawiło się wiadereczko dorodnych jeżyn. Sąsiadka miała ich w ogródku tyle, że postanowiła się podzielić - spełnienie marzeń :)

Zapraszam do spróbowania w domu "wąsiatego" tortu i do przyjrzenia mu się na zdjęciach ;)


Składniki (forma 18-20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki - niezawodny!):
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i kakao mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy ponczem (u mnie 1/2 szklanki gorącej wody + trochę soku z cytryny + odrobina wódki).

Krem jeżynowy:
  • 200 ml śmietany 30/36%
  • 100 g jeżyn
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
Jeżyny zasypujemy cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż częściowo się rozpadną. Zestawiamy z ognia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jeżyn. Całość odstawiamy do zgęstnienia (ma mieć konsystencję tężejącej galaretki). Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania, miksując na wysokich obrotach dodajemy galaretkę jeżynową. Tak powstałym kremem przekładamy tort. Połowę wykładamy na pierwszy blat, przykrywamy kolejnym i wykładamy drugą część. Przykrywamy ostatnim blatem. Całość wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie zwiąże. Przygotowujemy krem czekoladowy. 

Krem czekoladowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej):
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietany kremówki (30/36%)
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do śmietany i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy ją przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na całą noc do lodówki (musi być dobrze schłodzona). Ubijamy śmietankę czekoladową na sztywno. Dekorujemy górę i boki tortu. Przed podaniem oprószamy tort kakao i układamy jeżyny.

Smacznego! :)

12 komentarzy:

  1. Wiesz, za chwilę mam urodziny, więc zamawiam takie!; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się marzenia blogerów kulinarnych :D Uśmiecham się na widok tego tortu, jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, zapewne wyśmienity w smaku !
    Pięknie tu, będę zaglądać:)

    Pozdrawiam
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością było pyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow świetnie się prezentuje!!

    Zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka jest średnica formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średnica formy jest podana w przepisie, składników wystarcza na ciasto o średnicy formy 18 - 20 cm.

      Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...