7 sierpnia 2014

Focaccia z pomidorkami i oregano.

Mały odpoczynek od słodkości. Dziś Włochy na słono :) Focaccia, czyli drugi, zaraz po pizzy najsłynniejszy wypiek w tamtych stronach. Obok pizzerii, focaccerie są we Włoszech równie częstym widokiem. Pośród rożnych smaków, prym wiodą zdecydowanie focaccie z dodatkiem oliwek i pomidorów. Kuszą na początku swoim wyglądem, później aromatem, a na końcu smakiem - ciężko jest się im oprzeć. Ja proponuję Wam dziś tę drugą, bo my nie możemy wyjść do ogrodu po garść świeżych oliwek, ale za to po pomidorki z własnego krzaczka już tak :)

Trochę pracy włożonej w wypiek, a później w ogrodzie z dodatkiem najprostszych krzeseł i stołu nakrytego obrusem w czerwoną lub niebieską kratkę i co najważniejsze w towarzystwie najbliższych możemy poczuć się jak w słonecznej Italii, jedząc wspólnie domową focaccię :)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g pomidorków
  • oregano, sól do posypania
Robimy rozczyn z drożdży, 0,5 szklanki wody, łyżki mąki i łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ruszą. 
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn oraz pozostałą wodę. Mieszamy, dodajemy oliwę. Wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej ściereczką na ok. 1,5 h.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy na blasze na niezbyt gruby placek, układamy pomidorki i posypujemy oregano i solą.
Przykrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 20 min.
Pieczemy 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Mogłabym jeść codziennie :) Pysznie wgląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pomidorkami to moja ulubiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko jutro u mnie focaccia :) Właśnie z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...