Trochę pracy włożonej w wypiek, a później w ogrodzie z dodatkiem najprostszych krzeseł i stołu nakrytego obrusem w czerwoną lub niebieską kratkę i co najważniejsze w towarzystwie najbliższych możemy poczuć się jak w słonecznej Italii, jedząc wspólnie domową focaccię :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g pomidorków
- oregano, sól do posypania
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn oraz pozostałą wodę. Mieszamy, dodajemy oliwę. Wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej ściereczką na ok. 1,5 h.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy na blasze na niezbyt gruby placek, układamy pomidorki i posypujemy oregano i solą.
Przykrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 20 min.
Pieczemy 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Mogłabym jeść codziennie :) Pysznie wgląda!
OdpowiedzUsuńZ pomidorkami to moja ulubiona wersja :)
OdpowiedzUsuńAgatko jutro u mnie focaccia :) Właśnie z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńPycha :) Właśnie jemy !
OdpowiedzUsuń