Z opisu wygląda na skomplikowane, bo jest go objętościowo więcej niż zdjęć ;) jedna warstwa, druga, trzecia, biszkopt jeszcze trzeba upiec.. Niee, to nie dla mnie. A właśnie, że dla Ciebie, bo to wszystko nie trwa pół dnia, a tworzenie warstwowych ciast wcale nie musi być ciężką pracą. Trudno w to uwierzyć?
Kiedy masz w piecu biszkopt, ugotuj budyń, kiedy studzi się i jeden, i drugi, napij się kawy. Później wszystko już idzie szybko. Krem budyniowy 5 minut, malinowy kolejne 5 i śmietankowa chmurka 3. A opis wygląda na kilka godzin żmudnej pracy, prawda? :)
Jutro niedziela, biegnij do sklepu, zaopatrz się w składniki i działaj! :)
Składniki (blacha o wymiarach: 29x23 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy
ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze
160 -
170ºC około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe - jeśli wyjdzie czysty, można wyjmować).Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy krem budyniowy.
Krem budyniowy:
- 1 budyń malinowy (na 1/2 l mleka)
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła, w temp. pokojowej
Masło ucieramy do białości na puszystą masę, stopniowo dodajmy budyń. Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Przygotowujemy krem malinowy.
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g malin
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 330 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Smacznego! :)
Wygląda tak lekko i delikatnie że trudno mu się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńPiękna kostka i nawet, gdyby była arcytrudna to bym ją zrobiła; ))
OdpowiedzUsuńTak właśnie wygląda kostka idealna :>
OdpowiedzUsuńMmm... Wygląda obłędnie! Pychota :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo ciacho wygląda na lekkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńCudowna ta kostka, mniam! :)
OdpowiedzUsuń