16 sierpnia 2014

Kostka malinowa.

Kostka malinowa, czyli ciąg dalszy malinowych podbojów w kuchni i kolejny klasyczny wypiek. Tradycyjne ciasto, z prostokątnej blachy, na biszkopcie, z kremem. Chyba większości z nas taki rodzaj ciasta kojarzy się z niedzielą i rodzinnymi spotkaniami przy kawie :) Mi także, dlatego zrobiłam je z okazji wczorajszego święta, bo to przecież prawie jak niedziela :)

Z opisu wygląda na skomplikowane, bo jest go objętościowo więcej niż zdjęć ;) jedna warstwa, druga, trzecia, biszkopt jeszcze trzeba upiec.. Niee, to nie dla mnie. A właśnie, że dla Ciebie, bo to wszystko nie trwa pół dnia, a tworzenie warstwowych ciast wcale nie musi być ciężką pracą. Trudno w to uwierzyć?

Kiedy masz w piecu biszkopt, ugotuj budyń, kiedy studzi się i jeden, i drugi, napij się kawy. Później wszystko już idzie szybko. Krem budyniowy 5 minut, malinowy kolejne 5 i śmietankowa chmurka 3. A opis wygląda na kilka godzin żmudnej pracy, prawda? :)

Jutro niedziela, biegnij do sklepu, zaopatrz się w składniki i działaj! :)


Składniki (blacha o wymiarach: 29x23 cm):

Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na blaszce. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe - jeśli wyjdzie czysty, można wyjmować).
Odstawiamy do wystudzenia na kratce. Przygotowujemy krem budyniowy.

Krem budyniowy:
  • 1 budyń malinowy (na 1/2 l mleka)
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła, w temp. pokojowej 
Budyń przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy do białości na puszystą masę, stopniowo dodajmy budyń. Gotowy krem wykładamy na wystudzony biszkopt. Przygotowujemy krem malinowy.
Krem malinowy:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo, miksując na wysokich obrotach dodajemy wystudzoną żelatynę, na końcu miksując już na niskich obrotach dodajemy maliny. Wykładamy krem malinowy na krem budyniowy. Przygotowujemy śmietanową chmurkę.
Śmietanowa chmurka:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, wykładamy na krem malinowy. Układamy maliny. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego! :) 

6 komentarzy:

  1. Wygląda tak lekko i delikatnie że trudno mu się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna kostka i nawet, gdyby była arcytrudna to bym ją zrobiła; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak właśnie wygląda kostka idealna :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... Wygląda obłędnie! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis, bo ciacho wygląda na lekkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...