Proszę Państwa, przed Wami ostatnia dyniowa propozycja w tym sezonie, a zarazem absolutny halloween'owy "must have" - sernik dyniowy z pajęczyną! :) Podoba Wam się? Wiem, że mógłby być jeszcze straszniejszy, bo sama pajęczyna bez jej mieszkańców może nie robić, aż tak dużego wrażenia jak z nimi, ale postanowiłam, że to będzie sernik dla osób o słabych nerwach, czyli bez pająków (dla nas kobiet, im jest ich "na widoku" mniej, tym lepiej ;))
Pajęczyna na serniku to dekoracja, z którą powinien poradzić sobie dosłownie każdy, wystarczy mieć w domu jakąkolwiek szprycę do kremów z okrągłą końcówką o niedużej średnicy lub najlepiej rękaw cukierniczy, wykałaczkę i odrobinę chęci. Do jej zrobienia można zachęcić także dzieci, okręgi nie muszą być przecież perfekcyjne równe - bo kto widział idealną, okrągłą pajęczynę? :) A dzieciaki będą miały podwójną radochę - raz, że mama, ciocia albo babcia upiekły fajne, pomarańczowe ciasto, a dwa, że samodzielnie mogą je ozdobić "strasną pajęcyną" :) Warto się trochę pobawić, dla mnie to była frajda, a kiedy skończyłam, "pękałam" z dumy (choć w zasadzie mam tak zawsze, gdy uda mi się zrobić ładną dekorację :)), a co dopiero mówić o maluchu :) W żadnym wypadku jednak nie jest to sernik tylko dla dzieci, myślę, że taka dekoracja będzie odpowiadała także dorosłym z poczuciem humoru ;)
Gorąco polecam i życzę świętującym Halloween udanej zabawy! :)
P.S A okazji strasznego święta, we wpisie, a w zasadzie na zdjęciach zrobiło się mrocznie, raz do roku można pozwolić sobie na ciemno tło, żeby podkreślić "mroczny" charakter ciasta ;)
P.S 2 W ten sposób można ozdobić także proste ciasto dyniowe, jeśli nie chcecie piec sernika :) A tu znajdziecie jeszcze przepis na sernik dyniowy z ubiegłego roku ;)
Składniki (forma 18 - 20 cm):
Herbatnikowy spód:
- 200 g czekoladowych herbatników
- 80 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 500 g ricotty
- 3/4 szklanki puree dyniowego*
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy dyniowej*
- 100 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- gorąca woda
Smacznego! :)
Przepis na sernik dyniowy z pajęczyną bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni:
Idealny sernik na Halloween:) Prezentuje się bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńWYglada oblednie :) !!!!
OdpowiedzUsuńStrrrrrasznie fajny :D
OdpowiedzUsuńWspaniały, w ogóle serniki dyniowe są fantastyczne, a tak ozdobione to majstersztyk :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i ta polewa, mniam! :)
OdpowiedzUsuńGratuluje pomysłu na wykończenie. Jego wykonanie nie wydaje się wcale trudne, a efekt końcowy jest naprawdę bombowy. Pięknie to wygląda i smakuje też fajnie jak to sernik :)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest boski :-D
OdpowiedzUsuń