30 października 2014

Sernik dyniowy (z ricotty) z pajęczyną.

Tak jak napisałam wczoraj, tarta dyniowa nie była ostatnim ciastem w sezonie. Mam dla Was coś jeszcze, coś specjalnego na jutrzejsze Halloween. Tegoroczny Festiwal Dyni podsumuję ciastem, obok którego nie można przejść obojętnie, ponieważ tak bardzo jak jest smaczne, jest też strraszne! :)

Proszę Państwa, przed Wami ostatnia dyniowa propozycja w tym sezonie, a zarazem absolutny halloween'owy "must have" - sernik dyniowy z pajęczyną! :) Podoba Wam się? Wiem, że mógłby być jeszcze straszniejszy, bo sama pajęczyna bez jej mieszkańców może nie robić, aż tak dużego wrażenia jak z nimi, ale postanowiłam, że to będzie sernik dla osób o słabych nerwach, czyli bez pająków (dla nas kobiet, im jest ich "na widoku" mniej, tym lepiej ;))

Pajęczyna na serniku to dekoracja, z którą powinien poradzić sobie dosłownie każdy, wystarczy mieć w domu jakąkolwiek szprycę do kremów z okrągłą końcówką o niedużej średnicy lub najlepiej rękaw cukierniczy, wykałaczkę i odrobinę chęci. Do jej zrobienia można zachęcić także dzieci, okręgi nie muszą być przecież perfekcyjne równe - bo kto widział idealną, okrągłą pajęczynę? :) A dzieciaki będą miały podwójną radochę - raz, że mama, ciocia albo babcia upiekły fajne, pomarańczowe ciasto, a dwa, że samodzielnie mogą je ozdobić "strasną pajęcyną" :) Warto się trochę pobawić, dla mnie to była frajda, a kiedy skończyłam, "pękałam" z dumy (choć w zasadzie mam tak zawsze, gdy uda mi się zrobić ładną dekorację :)), a co dopiero mówić o maluchu :) W żadnym wypadku jednak nie jest to sernik tylko dla dzieci, myślę, że taka dekoracja będzie odpowiadała także dorosłym z poczuciem humoru ;)

Gorąco polecam i życzę świętującym Halloween udanej zabawy! :)

P.S A okazji strasznego święta, we wpisie, a w zasadzie na zdjęciach zrobiło się mrocznie, raz do roku można pozwolić sobie na ciemno tło, żeby podkreślić "mroczny" charakter ciasta ;)

P.S 2 W ten sposób można ozdobić także proste ciasto dyniowe, jeśli nie chcecie piec sernika :) A tu znajdziecie jeszcze przepis na sernik dyniowy z ubiegłego roku ;)


Składniki (forma 18 - 20 cm):

Herbatnikowy spód:
  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła
Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy rozpuszczone, ciepłe masło i mieszamy całość do powstania tzw. "mokrego piasku". Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy. Wkładamy do lodówki na ok. 0,5 h. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g ricotty
  • 3/4 szklanki puree dyniowego*
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy dyniowej*
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ricottę, a następnie puree z dyni. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i przyprawę dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spód i pieczemy ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce (najlepiej przez całą noc).
Czekoladowy lukier (pajęczyna):
  • 100 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • gorąca woda
Z podanych składników przygotowujemy dość gęsty, czekoladowy lukier. Napełniamy nim rękaw cukierniczy i dekorujemy sernik, zaczynając od środka: robimy mały kleks na środku, następnie okręgi dookoła niego. Łączymy okręgi pociągnięciem wykałaczki od środka do zewnątrz, tworząc pajęczynę.

Smacznego! :)
* Poradnik dla początkujących "dyniomaniaków" znajdziecie TU, znajdziecie tam m.in. informacje jak zrobić puree i przyprawę dyniową.


Przepis na sernik dyniowy z pajęczyną bierze udział w tegorocznym Festiwalu Dyni:    

7 komentarzy:

  1. Idealny sernik na Halloween:) Prezentuje się bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, w ogóle serniki dyniowe są fantastyczne, a tak ozdobione to majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik i ta polewa, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje pomysłu na wykończenie. Jego wykonanie nie wydaje się wcale trudne, a efekt końcowy jest naprawdę bombowy. Pięknie to wygląda i smakuje też fajnie jak to sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...