9 października 2014

Tarta ze śliwkami na kwaśnej śmietanie.

Zapytałam na Facebook'u co stawiacie na pierwszym miejscu: gruszki, czy śliwki, bo ciężko było mi się samej zdecydować ;) Był remis, więc ostateczny głos miałam jednak ja i wybrałam śliwki, jednak nie dlatego, że bardziej je lubię, ale dlatego, że coraz trudniej może być z ich dostępnością, a miło by było, gdyby ktoś z Was skorzystał z przepisu w ten weekend, bo ta tarta naprawdę zasługuje na uwagę :)

Dlaczego? Bo jest po prostu pyszna. Kiedy robiłam ją pierwszy raz kilka lat temu, miałam wielkie obawy, jak to wyjdzie i jak będzie smakowało. Po upieczeniu i schłodzeniu byłam bardzo zaskoczona wyglądem i konsystencją masy z kwaśnej śmietany, ale przede wszystkim "rzuci na kolana" mnie jej smak. To było takie "coś z niczego", dobre ciasto niedużym kosztem.

Postanowiłam do niej wrócić, żeby znów móc zjeść kawałek tarty na kwaśnej śmietanie i tym samym podzielić się z Wami tymi doświadczeniami :)


Składniki (prostokątna forma do tarty, na formę okrągłą x2):

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 - 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm placek. Wykładamy ciastem formę do tarty. Podpiekamy przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni, aż lekko się zezłoci. Studzimy na kratce. Przygotowujemy masę śmietanową. 

Masa z kwaśnej śmietany:
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany (gęsta 18%) 200g
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • odrobina cynamonu
+ ok. 0,5 kg śliwek węgierek (pokrojonych na połówki)

Jajko ucieramy z cukrem i cynamonem, stopniowo dodajemy śmietanę. Gotową masę wylewamy na przestudzony spód. Utykamy w masie połówki śliwek. Pieczemy 30 minut, aż masa śmietanowa się "zetnie". Może być miękka, po całkowitym wystudzeniu nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Studzimy kilka godzin na kratce, następnie w lodówce lub chłodnym miejscu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...