Jabłka, jabłka, wszędzie jabłka. Akcja "jedz jabłka" bije rekordy popularności. I słusznie, bo nasze jabłka są pyszne! Czas zacząć więc wyrabiać nowe normy :)
Jako wielka wielbicielka ciasta drożdżowego, postanowiłam połączyć jabłka właśnie z nim. Można zatem dodatkowe kilogramy wykorzystać nie tylko w tradycyjnej szarlotce, ale też robiąc pyszne drożdżówki na śniadanie! :) Zbliża się weekend, czyli czas kiedy o poranku możemy pozwolić sobie na dłuższe, leniwe śniadanie, któremu poświęcimy więcej uwagi i pracy, ale odwdzięczy się ono wyjątkowym smakiem i zapachem roznoszącym się po całym domu - to są uroki pieczenia drożdżówek w domu, wyobraźcie sobie jeszcze zapach jabłek w karmelu, aż chce się jeść ich więcej :)
Mam nadzieję, że czujecie się zachęceni do pieczenia, smacznego! :)
Składniki (5 sztuk):
Ciasto:
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 300 g mąki + do podsypania
- 5 łyżek cukru cukru
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g serka Almette jabłko - gruszka (można zastąpić innym serkiem twarogowym)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 2 jabłka (pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka miodu
Kruszonka:
- 25 g zimnego masła
- 50 g mąki
- 30 g cukru
Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami) lub drewnianą szpatułka na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż delikatnie zbrązowieje. Wrzucamy jabłka i miód. Mieszamy całość, aż jabłka pokryją się karmelem. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do serka dodajemy żółtko (nie wyrzucamy białka!) oraz śmietanę, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie wyrabiamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Regulujemy jej kruchość poprzez dodawanie mąki, gdy jest zbyt miękka lub masła gdy zbyt zbita. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy okrągły placek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie szklanką o sporej średnicy w każdym placku. Następnie nakładamy kolejno nadzienie z serka, jabłka w karmelu i kruszonkę. Rant smarujemy rozkłóconym białkiem. Odstawiamy całość do wyrośnięcia jeszcze na ok.15 minut. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
Smacznego! :)
Wyglądają pyyysznie!
OdpowiedzUsuńJabłka w karmelu w drożdżówce? O mamo<3
OdpowiedzUsuńwow, takie bogactwo w jednej bułce *.*
OdpowiedzUsuńTyle dobroci! Częstuje się :D
OdpowiedzUsuńJakie piękne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńTaką drożdżówkę to ja zawsze chętnie wciągnę :)
OdpowiedzUsuń