21 sierpnia 2014

Drożdżówki z serem, jabłkami w karmelu i kruszonką.

Jabłka, jabłka, wszędzie jabłka. Akcja "jedz jabłka" bije rekordy popularności. I słusznie, bo nasze jabłka są pyszne! Czas zacząć więc wyrabiać nowe normy :)

Jako wielka wielbicielka ciasta drożdżowego, postanowiłam połączyć jabłka właśnie z nim. Można zatem dodatkowe kilogramy wykorzystać nie tylko w tradycyjnej szarlotce, ale też robiąc pyszne drożdżówki na śniadanie! :) Zbliża się weekend, czyli czas kiedy o poranku możemy pozwolić sobie na dłuższe, leniwe śniadanie, któremu poświęcimy więcej uwagi i pracy, ale odwdzięczy się ono wyjątkowym smakiem i zapachem roznoszącym się po całym domu - to są uroki pieczenia drożdżówek w domu, wyobraźcie sobie jeszcze zapach jabłek w karmelu, aż chce się jeść ich więcej :)

Mam nadzieję, że czujecie się zachęceni do pieczenia, smacznego! :)


Składniki (5 sztuk):

Ciasto:
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 300 g mąki + do podsypania
  • 5 łyżek cukru cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 150 g serka Almette jabłko - gruszka (można zastąpić innym serkiem twarogowym)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 2 jabłka (pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
Kruszonka:
  • 25 g zimnego masła
  • 50 g mąki
  • 30 g cukru
Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami) lub drewnianą szpatułka na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż delikatnie zbrązowieje. Wrzucamy jabłka i miód. Mieszamy całość, aż jabłka pokryją się karmelem. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do serka dodajemy żółtko (nie wyrzucamy białka!) oraz śmietanę, mieszamy, aż powstanie gładka masa. Następnie wyrabiamy kruszonkę z masła, mąki i cukru. Regulujemy jej kruchość poprzez dodawanie mąki, gdy jest zbyt miękka lub masła gdy zbyt zbita. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy okrągły placek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie szklanką o sporej średnicy w każdym placku. Następnie nakładamy kolejno nadzienie z serka, jabłka w karmelu i kruszonkę. Rant smarujemy rozkłóconym białkiem. Odstawiamy całość do wyrośnięcia jeszcze na ok.15 minut. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...