8 sierpnia 2013

Frużelina wiśniowa z cynamonem.

Najpierw zrobiłam mały garnuszek na próbę. Z dosłownie 200 g wiśni, może trochę więcej. Chciałam sprawdzić jak w roli dodatku do nich spisze się cynamon. Dodawałam po trochu, aż wyjdzie taki smak jakiego oczekuję od tego połączenia. Do momentu zrobienia tej frużeliny myślałam, że cynamon najlepiej uzupełnia się z jabłkami (taki standard ;)), a jak zrobiłam, to przekonałam się, że bardzooo się myliłam. Bo równie dobrze współgra z wiśniami i jeszcze okazało, że także ze śliwkami (ale o tym już niebawem ;)) A tak więc przetestowałam, wersję testową wciągnęliśmy w momencie i trzeba było zrobić wersję pełną, już z kilograma :)


Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki dżem - fixu
  • 1,5 łyżki mielonego cynamonu 
 Wydrylowane wiśnie zasypujemy 1 szklanką cukru i cynamonem (najlepiej od razu w garnku w którym będziemy je gotować) i zapominamy o nich na ok. 30 min. 
Stawiamy garnek na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu, gotujemy jeszcze ok. 10 - 15 min. Wsypujemy dżem - fix. Gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Żeby sprawdzić czy już jest gotowa tj. czy ma odpowiednią konsystencję, na talerzyk wykładamy 1 łyżkę frużeliny i wkładamy na ok. 10 min do lodówki, jeśli ma pożądaną konsystencję, przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Jeśli nie, dodajemy jeszcze 0,5 - 1 łyżkę dżem - fixu i doprowadzamy do zagotowania, przekładamy do słoików.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Ostatnio mocno zastanawiam się nad zrobieniem frużeliny...

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem bardzo ciekawa tego połączenia :) zdjęcie piękne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśnie z cynamonem ... brzmi ciekawie, no i jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. agateq - Polecam gorąco!
    Łucja - Też byłam ciekawa i nie pożałowałam :) dziękuję
    Moni - Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Very good. Congratulation for your pictures.

    Hugs from Portugal
    Mom

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...