P.S Kolorowe cuda tj. serwetki i talerzyk pochodzą z kolekcji firmy Papstar :)
Składniki (tortownica o wym. 20 - 22 cm):
- 250 g masła lub margaryny
- 7 łyżek zimnego mleka lub wody
- 1,5 szklanki cukru (można spokojnie dać szklankę, bo ciasto wyszło dość słodkie w połączeniu z figami)
- 2,5 łyżki cukru waniliowego
- 3,5 łyżki kakao
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml amaretto
- 2 - 3 figi pokrojone na ćwiartki
Do masy wbijamy żółtka, miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wykładamy ciasto na formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub mąka albo wyłożoną papierem do pieczenia.
Pokrojone figi przez kilka sekund moczymy w amaretto. Układamy na cieście, delikatnie dociskając (skórką do dołu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli wyjdzie suchy, jest już dobre).
Po wyjęciu studzimy na kratce.
Smacznego! :)
*wpis zawiera lokowanie produktu
Wspaniałe zdjęcia,ciasto prezentuje się pysznie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.mytastykitchen.weebly.com
Wyszło piękne :) Zdjęcia zachwycają, a smak na pewno również. Chciałabym go spróbować.
OdpowiedzUsuńnieźle wykombinowane :) na pewno by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńNie jestem fanem fig ale takie ciasto... wygląda interesująco:D
OdpowiedzUsuńMiałam takie przeczucie, że murzynek z owocami będzie dobrze smakował - nie bez powodu swój przekładam dżemem. Super pomysł Bielinko!
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie skosztowa fig, jestem ciekawa ich smaku. Twoje ciasto jest takie, jakie lubię najbardziej. Zbite, bez masy... wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńhm, ciekawe, wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie, :)
OdpowiedzUsuńZ figami biorę w ciemno, tym bardziej takie pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńwyglądA PYSZNIE:)
OdpowiedzUsuńladylaura. - Dziękuję bardzo i również pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńmytastykitchen.weebly - Dziękuję bardzo i również pozdrawiam! :)
whiness - Bardzo mi miło, dziękuję :) Polecam zrobić, jest to coś innego :)
Łucja - Lubię tak czasem pokombinować :D
J. - Może się skusisz :)
Bee, Magazyn Kuchenny - Dobry pomysł z tym przełożeniem, muszę kiedyś wypróbować :) Dziękuję za miłe słowo! :)
agateq - Koniecznie! :) Dziękuję :)
Kasia Jurek - Miło mi :)
judik - Bierz, bierz :)
Justyna Bąk - Dziękuję :)
murzynka bardzo lubię.... z figami też spróbuję... myślę, że to dobry pomysł. Piękne zdjęcia. A cóż to za śliczna patera na ciasto??? Też bym taką chciała...
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo polecam :) A patera to produkt firmy La Shelf :)
Usuń