10 września 2013

Ciasto figowe z amaretto.

Wariacja na temat.. murzynka :) Czyli jak połączyć klasyczne, polskie ciasto, z kojarzoną z gorącym Południem figą i dodatkowo dodać ciastu odrobinę migdałowej nuty w postaci amaretto :) Skąd taki pomysł? Ano stąd, że przy okazji szukania przepisu na ten sernik, dorwałam brulion w którym przepisy zapisywała moja Mama. W tymże brulionie jest skarbnica dobrych, wypróbowanych przepisów, a że leżał na biurku i jakimś cudem otworzył się na stronie z murzynkiem (w momencie kiedy szukałam w głowie pomysłu na wykorzystanie fig.. ;)) to postanowiłam go zrobić. "Zakręciłam" murzynka (jak nakazywał przepis ;)), pokroiłam figi, umoczyłam je w amaretto, wcisnęłam w ciasto i wyszło: "niebo w gębie"! :)

P.S Kolorowe cuda tj. serwetki i talerzyk pochodzą z kolekcji firmy Papstar :)


Składniki (tortownica o wym. 20 - 22 cm):
  • 250 g masła lub margaryny
  • 7 łyżek zimnego mleka lub wody
  • 1,5 szklanki cukru (można spokojnie dać szklankę, bo ciasto wyszło dość słodkie w połączeniu z figami)
  • 2,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3,5 łyżki kakao
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml amaretto
  • 2 - 3 figi pokrojone na ćwiartki
Masło lub margarynę gotujemy z mlekiem lub wodą, cukrami i kakao na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy 50 ml amaretto. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy wbijamy żółtka, miksujemy. Dalej miksując dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Wykładamy ciasto na formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub mąka albo wyłożoną papierem do pieczenia.
Pokrojone figi przez kilka sekund moczymy w amaretto. Układamy na cieście, delikatnie dociskając (skórką do dołu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. godzinę (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli wyjdzie suchy, jest już dobre).
Po wyjęciu studzimy na kratce.

Smacznego! :)
*wpis zawiera lokowanie produktu

13 komentarzy:

  1. Wspaniałe zdjęcia,ciasto prezentuje się pysznie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam
    www.mytastykitchen.weebly.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło piękne :) Zdjęcia zachwycają, a smak na pewno również. Chciałabym go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. nieźle wykombinowane :) na pewno by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanem fig ale takie ciasto... wygląda interesująco:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam takie przeczucie, że murzynek z owocami będzie dobrze smakował - nie bez powodu swój przekładam dżemem. Super pomysł Bielinko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wreszcie skosztowa fig, jestem ciekawa ich smaku. Twoje ciasto jest takie, jakie lubię najbardziej. Zbite, bez masy... wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. hm, ciekawe, wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie, :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z figami biorę w ciemno, tym bardziej takie pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ladylaura. - Dziękuję bardzo i również pozdrawiam! :)
    mytastykitchen.weebly - Dziękuję bardzo i również pozdrawiam! :)
    whiness - Bardzo mi miło, dziękuję :) Polecam zrobić, jest to coś innego :)
    Łucja - Lubię tak czasem pokombinować :D
    J. - Może się skusisz :)
    Bee, Magazyn Kuchenny - Dobry pomysł z tym przełożeniem, muszę kiedyś wypróbować :) Dziękuję za miłe słowo! :)
    agateq - Koniecznie! :) Dziękuję :)
    Kasia Jurek - Miło mi :)
    judik - Bierz, bierz :)
    Justyna Bąk - Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. murzynka bardzo lubię.... z figami też spróbuję... myślę, że to dobry pomysł. Piękne zdjęcia. A cóż to za śliczna patera na ciasto??? Też bym taką chciała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto bardzo polecam :) A patera to produkt firmy La Shelf :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...