8 września 2013

Jogurtowa panna cotta z figami i miodem.

Jogurtowa panna cotta z figami jest wrześniowym gościem na tapecie mojego pulpitu za sprawą Magazynu Kuchennego. Stworzyli piękną tapetę i wspaniały deser. Od kilku dni ten deser nieśmiało na mnie "zerkał". Któż mógłby się mu oprzeć..? Spodobało mi się takie wykorzystanie fig, które przestają być w naszym kraju nieosiągalne i drogie. Wrzesień to ich czas i warto je wykorzystać w kuchni, na zmianę z naszymi polskimi owocami. Wracając do samej panna cotty, to jest to jej dietetyczna wersja, która nie ma w sobie za dużo śmietany i dlatego też nie posłużyła mi jako typowy deser i przyznam się, że zjadłam ją.. na śniadanie ;)


Składniki (na 4 porcje):
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 4 średnie figi, pokrojone na ćwiartki
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść listków mięty
Wymieszaj żelatynę z łyżką wody i odstaw, żeby napęczniała.
Mleko wymieszaj w niewielkim garnku ze śmietanką i cukrem. Podgrzewaj, aż prawie się zagotuje, mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Połącz z jogurtem. Przygotuj jedną większą lub kilka małych naczyń/foremek. Wlej do nich przestudzony płyn i wstaw do lodówki, do stężenia, najlepiej na noc. Na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, żeby zapobiec tworzeniu się grubej skórki. Po wyjęciu z foremek (ja swoich nie wyjmowałam) udekoruj ćwiartkami fig, miodem i świeżą miętą.

Smacznego! :)




12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Jeszcze nigdy nie jadłam świeżej figi, ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bielinko, ale przyjemna niespodzianka na początek nowego tygodnia :-) A wiesz, że my też na drugi dzień po porcji tej panna cotty na śniadanie zjedliśmy? Bardzo pasowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo :) ależ bym zjadła taki deserek!!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie się komponuje, ładne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  5. super! to jest pomysł na deser! :))
    Przepis wydaje się prosty. Muszę spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Ostatnio robiłam panna cottę z jeżyn... ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia zanim zniknęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. chochlik-reims - Dziękuje :) Polecam spróbować, jest zupełnie inna niż suszona :)
    Droczilka - :)
    Karmel-itka. - Czasem trzeba :)
    Bee, Magazyn Kuchenny - Musiałam się odwdzięczyć za piękną tapetę :) Jeszcze raz dziękuję Wam za fantastyczny przepis :) P.S Dobrze, że nie jestem sama z tym śniadaniowym wybrykiem :))
    Łucja - To zrób :D :)
    madlene17 - Dziękuje :)
    Alina Waliczek - Dziękuje :)
    ola in the kitchen - :)
    Jo JoConcept - Spróbuj, jest prosta i smaczna :)
    ugotujmyto.pl - Dziękuje :) w ogóle mnie to nie dziwi.. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...