19 czerwca 2015

Tort z truskawkami, białą czekoladą i wodą różaną.

Dla wyjątkowych osób tworzy się wyjątkowe wypieki. Wyjątkową osobą może być mama, tata, dziecko, przyjaciel, albo druga połówka. Dla takiego szczególnego grona wypiek najczęściej nie powstaje spontanicznie, lecz przez dłuższy czas "formuje" się w głowie. Trzeba przemyśleć jego smak, bądź połączenia smakowe, jego wygląd, dekoracje oraz rozplanować sobie pracę przy nim, bo jak wiadomo wyjątkowy wypiek często wymaga nieco więcej pracy i poświęcenia.

Takim wyjątkowym wypiekiem jest mój dzisiejszy tort, stworzony dla ważnej osoby, "upieczony" w mojej głowie wiele dni przed rzeczywistym wykonaniem. Na takie wypieki od zrodzenia się pomysłu w głowie, czeka się z niecierpliwością. Chce się sprawdzić jego smak i zobaczyć końcowy efekt wyglądu. Tak było też w tym przypadku, chciałam jak najszybciej poznać połączenie truskawek, białej czekolady i róży, jak najszybciej zobaczyć swoją dekorację z róż. I mogę dziś powiedzieć, że się nie zawiodłam i że byłam dumna, bo i smak i wygląd pozytywnie mnie zaskoczył, a najważniejsze, że wywołał też szeroki uśmiech na twarzy wyjątkowej osoby :)

Spróbujcie stworzyć wyjątkowy wypiek i poczuć tę dumę z jego wykonania, warto! :)


Składniki (śr. 18 - 20 cm):

Biszkopt:
  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy, przesiewamy i delikatnie dodajemy do ciasta.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy. Przekrawamy na 3 blaty.
Nasączamy herbatą (ok. 150 ml) wymieszaną z 2 łyżkami wody różanej. Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy (zamkniętej). Przygotowujemy mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 150 ml gorącej wody
  • 200 g truskawek
Galaretkę rozprowadzamy w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Truskawki rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy truskawki. Odstawiamy, gdy masa jest lekko wiąże, wylewamy ją na pierwszy blat i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem z białej czekolady.

Krem z białej czekolady:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 50 g białej czekolady 
  • 50 g mascarpone
Połamaną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy śmietaną i podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści - nie gotujemy! (jeśli nie rozpuści się całkowicie to przecieramy ją przez sito). Studzimy mieszankę w chłodnym miejscu, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki (musi być dobrze schłodzona - można włożyć na całą noc). Zimną, czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mascarpone. Wykładamy na kolejny blat. Przygotowujemy krem różany.

Krem różany:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, mascarpone i wodę różaną. Gotowy krem wykładamy na ostatni blat oraz boki tortu. 
Całość dekorujemy różami i truskawkami (u mnie znalazła się także gipsówka).

Smacznego! :)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...