15 czerwca 2015

Tiramisu truskawkowo - rabarbarowe.

Ciężko jest mi rozstać się z rabarbarem, więc postanowiłam przedłużyć sobie jeszcze "sezon" i połączyć go z truskawką w tiramisu :)

Tiramisu, to bardzo wdzięczny deser, ponieważ nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze można przyrządzić go na wiele sposobów, w zależności od pomysłu, humoru, czy pory roku ;) Tym razem przyszła mi ochota na stworzenie wersji owocowej, idealnej na ciepłe wiosenno - letnie dni. Rabarbar świetnie komponuje się z truskawką, a razem dobrze czuły się także w tiramisu :)

Zatem jeśli jesteście wielbicielami tego włoskiego deseru i chcielibyście z nim trochę poeksperymentować i posmakować go w innym wydaniu, to gorąco polecam :)


Składniki (2 duże pucharki):
  • 60 ml mocnej kawy (u mnie było to podwójne espresso, można użyć też kawy rozpuszczalnej)
  • 50 ml amaretto
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie)
  • ok. 15 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingers)
+ kakao do oprószenia

Przygotowujemy kawę, studzimy. Do kawy dolewamy amaretto. Wlewamy mieszankę do głębokiego i szerokiego naczynia, moczymy biszkopty. Każdy biszkopt "obtaczamy" w płynach przez dosłownie kilka sekund! (nie mogą zbytnio namięknąć). Odkładamy biszkopty na tacę.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej serek mascarpone.
Układamy w pucharkach warstwy: biszkopty (można połamać jeśli się nie mieszczą), masa serowa, mus truskawkowo - rabarbarowy*. Z kolejnymi postępujemy analogicznie, aż do wyczerpania składników. Przykrywamy pucharki folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby desery dobrze się schłodziły. Przed podaniem oprószamy kakao.
 
Owocowy mus rabarbarowo - truskawkowy*:
  • 300 g truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 250 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy oraz od gęstości dżemu - jeśli jest za rzadki - dosypujemy więcej)
Truskawki opłukać, odszypułkować, rabarbar oczyścić, pokroić w plasterki. Wrzucamy do garnka, mieszamy z cukrem.  Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się zagotują, dalej gotujemy na małym (co jakiś czas mieszamy). Gdy nasz mus będzie miał odpowiednią konsystencję (lekko lejącego dżemu), przekładamy do miski i studzimy.  Zimnym musem przekładamy tiramisu.
Smacznego! :)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...