24 lipca 2015

Ciasto morelowo - lawendowe.

Morele to jedne z moich ulubionych letnich owoców obok truskawek, czy czereśni, mogę się nimi zajadać zarówno na surowo, jak i w wypiekach. Zatem dziś mam dla Was przepis na proste i szybkie do wykonania ciasto z morelami i lawendą. Te dwa składniki "żyjące" dosłownie obok siebie w krajach południowych świetnie uzupełniają się także w kuchni, tworząc idealne połączenie smakowe.

Inspiracją do zrobienia tego ciasta był przepis znaleziony przez moją mamę na bułgarskim blogu kulinarnym (tak! dobrze czytacie, to naprawdę potężne źródło inspiracji :)), zauroczył mnie jego prosty wygląd, a co do dobrego smaku nie miałam wątpliwości, ponieważ już wcześniej znałam połączenie brzoskwini, czy moreli z lawendą. A jeśli Wy jeszcze nie mieliście okazki go spróbować, to polecam - obu składników jest teraz pod dostatkiem :)


Składniki (forma 20 cm):
  • 6 dużych moreli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki likieru migdałowego Amaretto
  • 120 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy + do dekoracji
Morele kroimy na połówki, zalewamy likierem, posypujemy cukrem - odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem i lawendą na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i solą, mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką do powstania gładkiej masy. Wykładamy ciasto na blachę wyłożona uprzednio papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy połówki moreli (układając do góry nogami). Polewamy delikatnie pozostałą mieszanką likieru i cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy lawendą.

Smacznego! :)

 


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam aromat lawendy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie jest żółciutkie! Fantastycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczne....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I am very glad that I have inspired! And also, you're prepared this apricot tart with lavender! Thank you for the wonderful presentation - your photos shine and show how strongly the cake is delicious.

    Your mother Bozena always very kind and let me wonderful words on my blog!

    You did a great blog and presented in a very beautiful way the delicious things that are cooking!
    Congratulations and many friends and good emotions!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much for your nice comment, I'm very glad :) The cake was delicious and I still nice to remember them :)
      Best regards!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...