16 lipca 2015

Proste ciasto z agrestem i kokosem.

Zdecydowanie lubię robić nieskomplikowane ciasta, z prostych, łatwo dostępnych składników, które nie wymagają dużego nakładu sił i przede wszystkim czasu, szczególnie teraz, latem. Nikomu nie chce się przecież teraz przesiadywać godzinami w kuchni i "mieszać" wymagających ciast,, temperatura (choć nie zawsze ;)) skutecznie od tego "odciąga". Ale mimo wszystko ciasto być musi, przynajmniej u mnie, bo weekendowa kawa bez domowego ciasta nie smakuje już tak dobrze ;) Dlatego też szukam wypieków szybkich i prostych, ale smacznych, a tym razem wybór padł na ciasto znalezione w majowo - czerwcowym numerze czasopisma Good Food.

Zauroczył mnie w tymże numerze temat agrestowy i słodkości, które się w nim znalazły, najchętniej zrobiłabym "od ręki" po prostu wszystkie, bo wszystkie miały "to coś". Musiałam zdecydować się jednak tylko na jeden wypiek, taki, który robi się dosłownie 5 minut, ze składników, które często mamy w domu, czyli nawet nie musimy fatygować się do sklepu. Jedynym składnikiem, którego można nie mieć jest wcześniej wspomniany agrest. Ale może zdarzyć się tak, że czeka na Was w ogrodzie - Waszym, czy też uprzejmego sąsiada, bo często agrestowe krzaczki rosną obłożone owocem, który nie jest wykorzystywany z braku pomysłu, czy chęci - nie pozwólcie mu się zmarnować! ;)

Mam czasem wrażenie, że agrest jest w naszych domach zapomniany i niedoceniany, bo rzadko słyszy się o wypiekach, czy przetworach z jego udziałem, a szkoda, bo to naprawdę wdzięczny owoc, który świetnie smakuje. Polecam Wam jednak "odczarowanie" go i wypróbowanie tego wypieku, ciasto samo w sobie jest pyszne - lekkie i wilgotne, a dodatek kwaskowatego agrestu idealnie je uzupełnia :) Spróbujcie, weekend tuż tuż ;)


Składniki (śr. ok. 20 cm):

Ciasto:
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 duże jajka
  • 350 g agrestu
  • szczypta soli
Wszystkie składniki oprócz agrestu umieszczamy w misce i miksujemy krótko na gładkie, gęste ciasto (składniki szybko się ze sobą połączą). Następnie dodajemy 3/4 ilości agrestu, mieszamy. Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałym agrestem. Pieczemy ok. godzinę w temp. 140 stopni (termoobieg) lub 160 (bez). W czasie pieczenia przygotowujemy posypkę. Posypka kokosowa:
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie ciasto z pieca i posypujemy. Wkładamy z powrotem i pieczemy jeszcze przez ok. 15 - 20 min, aż będzie złociste, dla pewności można sprawdzić ciasto patyczkiem (suchy oznacza gotowość).
Pozostawiamy ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...