21 sierpnia 2015

Rustykalna tarta śliwkowa z cynamonem.

Na straganach i w sklepach pojawiają się coraz smaczniejsze śliwki, wykorzystajmy ten czas i jedzmy je do oporu - jednak nie tylko surowe, ale także w wypiekach, przecież śliwka to nasza polska duma! :) Ilość odmian jest ogromna, od renklod, po węgierki, dla każdego coś dobrego - można powiedzieć, że to taki "fioletowy zawrót głowy", który przychodzi pod koniec lata, ale zawrót oczywiście pozytywny, bo jaki pyszny i dający wiele pomysłów na wykorzystanie tych fioletowych, dumnych krągłości :)

Ja zdecydowałam, że "umieszczę" swoje śliwki w rustykalnej tarcie - bardzo lubię tę formę, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego dość efektowna i przede wszystkim smaczna. Nadaje się do weekendowej kawy, ale też ze względu na swoją stabilniejszą, niż tradycyjna tarta sprawdzi się świetnie jako drugie śniadanie, czy słodka przekąska w środku pracowiego dnia, którą spokojnie można włożyć do pudełka, a później do torby. Jak widzicie same plusy :)

Korzystajmy zatem z dobroci natury jaką są śliwki i jedzmy je dopóki są, zimą trzeba będzie obejść się smakiem! :)


Składniki (średnica ok. 25 cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 140 g zimnego masła
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, dodajemy jajko, zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy gotowe ciasto na placek o średnicy ok. 35 cm.

Nadzienie (przygotowujemy na ok. 2h przed robieniem ciasta):
  • ok. 10 śliwek (pokrojonych na połówki)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Śliwki zasypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Odstawiamy, aż puszczą sok, odsączamy, układamy gęsto na cieście, zostawiając wolne boki, które następnie smarujemy rozkłoconym jajkiem. Zawijamy puste boki do środka, smarujemy jajkiem od zewnątrz. Przekładamy ciasto z papierem do pieczenia na blachę i pieczemy ok. 35 - 40 min w 180 stopniach (do złotego koloru).
Studzimy, gotową tartę możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...