10 września 2015

Drożdżówki ze śliwką.

Można powiedzieć, że dość nagle z pełni lata, zrobiła nam się pełnia jesieni ze wszystkimi jej niedogodnościami, czy jakby też to nazwać wszystkimi jej gorszymi stronami tj. niskimi jak na początek września temperaturami, deszczem, a co za tym wszystkim idzie z przeszywającym chłodem..

Zatem przy takiej aurze za oknem, nie ma nic lepszego we wrześniowy poranek niż gorąca drożdżówka ze śliwką, cynamonem i sporą ilością kruszonki, a w szczególności taka, która "wyskoczyła" z domowego piekarnika :) Drożdżowe w tym połączeniu smakuje po prostu idealnie (kto już kiedyś spróbował ten wie, że mam rację :)), dlatego też mając w dłoni taką małą, drożdżową rozkosz, dzień od razu staje się lepszy, a z za ciemnych chmur wychodzi słońce, poważnie ;) To taka magia drożdżowego, podziała nawet na największego pesymistę i smutasa :)

Zróbcie takie drożdżówki na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły dla siebie, kogoś bliskiego albo na leniwe weekendowe śniadanie, zobaczcie jak działa ta magia! :)


Składniki:

Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • szczypta soli
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka i pozostałe mleko, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. 
Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce. Przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Nadzienie:
  • 4 śliwki (pokrojone na połówki)
  • 2 łyżki cynamonu
  • kruszonka - 100 g masła, rozcieramy z 100 g cukru, a następnie dodajemy 200 g mąki
Połówki śliwek obtaczamy w cynamonie. Odstawiamy.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i ponownie lekko wyrabiamy na blacie obsypanym mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wym. ok. 20 x 30 cm i gr. ok. 0,5 cm i wycinamy z niego paski o szer. ok. 1,5 cm (wzdłuż krótszego boku). Każdy pasek skręcamy 3 - 4 krotnie i zawijamy drożdżówki, końcówką zwijając do środka. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy po jednej połówce śliwki i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 20 minut. Po tym czasie posypujemy drożdżówki kruszonką. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...