4 października 2015

Ciasteczka dyniowe.

No i mamy październik, czyli nadszedł czas na dynię! Na blogu zrobi się więc bardzoo pomarańczowo :) Zaopatrzyłam się już w te październikowe piękności i będę działać ;)

Zaczynamy od prostoty i pieczemy dyniowe ciastka, rustykalne, nakładane łyżką, z którymi spokojnie poradzi sobie nawet najmłodszy miłośnik słodkości. Są tak proste i dodatkowo szybkie, że po ok. 40 minutach od rozpoczęcia pracy możemy się cieszyć pachnącymi ciasteczkami, które swoim smakiem przypominają mi pierniczki. Ba! Nawet zapach, który roztacza się po domu podczas ich pieczenia przypomina ten grudniowy, a to wszystko zasługa cynamonu :)

Chyba warto się skusić prawda? Myślę, że przekonałam sporą część "piernikomaników", którzy nie chcą piec pierniczków już w październiku i robić gwiazdkowego klimatu, ale chcieliby mieć już chociaż małą namiastkę ;) "Skuszeni" powinni być też fani cynamonu i Ci, którzy lubią otulać jego zapachem mieszkania :) No i oczywiście nie mogłabym zapomnieć o dynioholikach, którzy z niecierpliwością wypatrują pierwszych dyni na targach i przebierają nogami, żeby w końcu coś z niej "zmontować" i niekoniecznie ma być to zupa ;)

Polecam!


 Przepis: Kuchnia 11/2014

Składniki (ok. 20 sztuk):
  • 125 g masła
  • 110 g cukru
  • 150 g puree z dyni
  • 1 duże jajko
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i puree, dalej mieszamy masę. Na koniec do ciasta przesiewamy mąkę, proszek i cynamon. Gotowe ciasto rozdzielamy łyżką stołową na ciastka, układając je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie ciastka spłaszczamy dnem szklanki "maczanej" w mące.  Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (do złotego koloru).
Studzimy, a następnie lukrujemy.

Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina gorącej wody
Cukier puder ucieramy z cynamonem i niewielką ilością gorącej wody - jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej wody). 

Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Cudne ciasteczka :) Akurat zrobiłam puree z dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe ciasteczka! :) Przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasteczka! *.*
    Musiały smakować cudownie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...