11 października 2015

Bułki dyniowe.

Dział "Happy Bakery" świecił ostatnio pustkami.. Bardzo dawno nie było tu nic drożdżowego, a jeszcze dawniej nie pojawił się przepis na pieczywo. Sezon dyniowy skłonił mnie do nadrobienia tych zaległości i moja kuchnia znów zamieniła się w domową piekarnię :)

Pomysł na zrobienie bułeczek dyniowych siedział mi w głowie w zasadzie już od ubiegłego roku, kiedy to robiłam dyniowy chleb. Wtedy ten wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę - zachwycił kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Pomyślałam więc żeby zrobić też bułki, ale jakoś zabrakło mi czasu, a może i chęci ;) Jednak jak to się mówi "co się odwlecze to nie uciecze" i bułki powstały w kolejnym dyniowym sezonie :)

Dyniowe pieczywo najbardziej polubiłam za to, że jest delikatne, lekkie i wilgotne, podczas jedzenia wprost rozpływa się w ustach, a do tego po rozkrojeniu zachwyca kolorem. Myślę, że dyniowe bułeczki, czy chleb to idealna propozycja na "rozświetlenie" każdego, jesiennego poranka :)


Składniki (5 sztuk):
  • 10 g drożdży świeżych
  • ok. 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g puree z dyni
  • ok. 100 ml wody 
  • ok. 50 g podprażonych na suchej patelni pestek dyni
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 50 ml wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 15 min, aż "ruszy".
W dużej misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy rozczyn oraz  puree dyniowe, a następnie stopniowo dodajemy wodę (być może więcej wody niż w przepisie - zależy od wilgotności puree), mieszamy całość drewnianą łyżką lub szpatułką, do połączenia składników. Następnie powstałe ciasto wyrabiamy na blacie, podsypując ewentualnie mąką (tu z kolei ciasto może "wziąć" więcej mąki gdyby puree było bardzo wilgotne). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Odstawiamy do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce na 60 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i ponownie chwilę wyrabiamy. Formujemy wałek z którego odrywamy ok. 5 równych części - formujemy bułeczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 15 minut. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. 
Po wyciągnięciu studzimy na kratce.

Smacznego :) 


4 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowe bułeczki :) Piękny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sniadaniowa wersja! Cudowne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...