23 grudnia 2015

Ciastka "orzeszki" (z patelni). Wesołych Świąt!

Nie wiem kiedy zleciał ten przedświąteczny czas i mam dziś już 23 grudzień. Dopiero przecież pokazywałam Wam tutaj pierwszy świąteczny przepis, a tu pisze się już ostatni..

Pewnie wszystko macie już zaplanowane, pierniczki polukrowane, wyliczyliście pewnie też ile trzeba zrobić makowej masy żeby wystarczyło na wszystkie makowce i zastanawiacie się czy sernik zrobić w okrągłej, czy prostokątnej formie :) Ja przechodzę przez to samo ;) Ale pomyślałam, że na dzień przed Wigilią warto przypomnieć Wam jeszcze jeden kultowy niegdyś przepis, który być może spontanicznie wykorzystacie w swoich domach, mowa oczywiście o orzeszkach z patelni! :)

Być może ktoś z Was na widok tego przepisu przypomni sobie, że ma schowaną gdzieś w szafie "patelnię do orzeszków", postanowi ją "odkurzyć" i zrobi ciastka znane z dzieciństwa :) Nie ma chyba nic lepszego niż takie "wielkie powroty" dobrze znanych kiedyś smakołyków, a szczególnie w tak ważnym czasie, gdzie można podzielić się nimi z najbliższymi :) I choć może ich robienie jest nieco czasochłonne, to myślę, że dla tego smaku po prostu warto :) Spróbujcie, zachęcam ;)

Jednak przepis przepisem, ale czas też na życzenia, bo to moja ostatnia okazja, żeby Wam je złożyć:

Moi drodzy, z mojej pełnej szczęścia kuchni ślę Wam życzenia wspaniałych, pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia, wspaniałości na stołach, ale jak najmniej zabiegania :) Kochani dużo uśmiechu i spokoju! Wesołych Świąt! :)


Składniki (na ok. 60 sztuk po złożeniu):

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie formujemy małe kulki (sporo mniejsze od otworów w patelni) i smażymy na mocno rozgrzanej orzeszkowej patelni na złoty kolor z każdej strony. Studzimy, przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
  • 65 g masła
  • 65 g wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku
Masło, wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnej mieszanki wsypujemy mleko, energicznie mieszamy, odstawiamy na parę minut, aż masa zgęstnieje. Nadziewamy skorupki, sklejamy. Odkładamy, aż dobrze zwiążą.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. cudne są:)
    pozdrawiam i Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne orzeszki :) Moja mama ma taką patelnię !
    Agatko, zdrowych i smacznych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielki uśmiech pojawił się na buzi :) Pamiętam je z dzieciństwa. Cudne zdjęcia, wesołych Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...